Thursday 6 October 2016

6. October

Danes sem se zjutraj (zelo zgodaj zjutraj) okoli 6.30 ure že žalostno peljal s kolesom čez širjavo Ljubljanskega barja in ne čutil premraženih rok pri približno -5 stopinjah celzija. Potikal sem se v okolici Škofljice in Iga.
Pri tako nizkih temperaturah pevke kot so vrbji kovački Phylloscopu collybita in tem slične še niso pojavljale, zato pa so bili v velikih številih aktivni različni drozgi in vrste ščinkavcev. Med takimi sem opazil 5 vinskih drozgov Turdus iliacus, brinovko Turdus pilaris, čez 20 cikovtov Turdus philomelos, 50 čižkov Carduelis spinus, 200+ ščinkavcev Fringilla coelebs, 70 repnikov Carduelis cannabina, 2 pinoži Fringilla montifringilla, 100 liščkov Carduelis carduelis, 150 rumenih strnadov Emberiza ctrinella. Tudi 10 travniških cip Anthus pratensis, drevesno cipo Anthus trivialis, 3 vriskarice Anthus spinoletta in 3 velike srakoperje Lanius excubitor ki so veselo vriskali kot vestni branilci svojih teritorijev. O tej vrsti bi omenil le še to, da so osebki, ki se trenutno zadržujejo na barju prehransko zelo neprilagojeni in se ob tem lotevajo zares interesantnih plenov (ki niso kot smo navajeni poljske voluharice, bramorju in poljski murni). Tako sem danes zabeležil kar 3 love velikega srakoperja na ptice (liščke in rumene strnade) in priznam, da kljub temu, da so bili love neuspešni srakoperjem ni šlo slabo!
Ko se je podnevi nekoliko otoplilo so se seveda prebudili tudi vrbji kovački (okoli 100)  med katerimi pa nisem zapazil prav nič omembe vrednega. Poleg malih ptic sem danes zaznal še klin 15 kormoranov Phalacrocorax carbo, ki so se selili na zahod, krokarja Corvus corax, 2 kavki ter kakšnih 10 velikih belih čapelj Ardea alba. Zelo premražen sem se vrnil okoli 11 ure dopoldne.



Cormorants Phalacrocorax carbo


Great Grey Shrike Lanius excubitor


Yellowhammer Emberiza citrinella


Dunnock Prunella modularis


wierd Shrike


Mallard 20
Great Egret 10
Cormorant 15
Grey Heron 3
Pheasant 6
Kestrel 9
Sparrowhawk 2
Stock Dove 3
Water Pipit 3
Meadow Pipit 10
Tree Pipit
Dunnock 20
Song Thrush 20
Redwing 5
Fieldfare 
Chiffchaff 100
Great Grey Shrike 3
Raven 
Jackdaw 2
Caffinch 200
Brambling 2
Linnet 70
Goldfinch 100
Siskin 50
Yellowhammer 150

(by Nejc Poljanec)

No comments:

Post a Comment