Tuesday 18 October 2016

18. October

Danes sem se zopet odpravil na Barje v dežju. Zaradi slabih vremenskih pogojev in slabe baterije v aparatu je objava tokrat bolj švohotno slikovno opremljena. Čudovit vzdevek poznega falota si je tokrat z ne prav močno konkurenco, ki jo je morda bil videl v skupini 3 prib Vanellus vanellus, priboril samec rjavega srakoperja Lanius collurio. Tega zmedenca so morda očarali prav njegovi večji bratranci veliki srakoperji L. excubitor, katerih 3 osebke sem zabeležil tudi danes, da se je ustavil na Barju, kjub svoji ogromni zamudi na prezimovališča v podsaharski Afriki. Na Ižici tokrat ni bilo večje aktivnost Anas rac, razen 9 kreheljcev Anas crecca, ki so se že pri koncu terena pripodili iz meni neznane smeri ter se spustili na reko.
Barjansko zimsko sceno so že začeli ustvarjati trstni strandi Emberiza shoeniclus in pepelasti lunji Circus cyaneus - danes je bil zabeležen celo že odrasel samec. Njihove vztrajne poskuse žal rušijo seleče se travniške cipe Anthus pratensis, sive pevke Prunella modularis, taščice Erithacus rubecula in vrbji kovački Phylloscopus collybita, kot indikatorja zime pa prav tako nisem prepoznal bičje trstnice Acrocephalus shoenobaenus.
Na Barju se še vedno zadržujejo manjše skupine hribskih škrjancev Lullula arborea - danes sem skupino treh splašil iz njiv pri Igu. Njihovi sorodniki poljski škrjanci Alauda arvensis sicer niso bili prisotni v večjih številih, a prisotni so le bili.


Red-backed Shrike Lanius collurio - male


Hen Harrier Circus cyaneus - male (by Mitja Denac) 

Birder: Mitja Denac
Rudnik, Grmez, Ig

Teal 9
Woodlark 3
Red-backed Shrike 1m
Sedge Warbler 1
Hen Harrier 2
Lapwing 3
Great Grey Shrike 3
Reed Bunting 15
Meadow Pipit 50
Chiffchaff 25
Dunnock 25
Robin 20
Siskin 55
Linnet 20
Skylark 35

No comments:

Post a Comment