Monday 24 October 2016

23. October

Na gospodov dan 23. vinotoka sva z Matijo dopoldne preživela na v jesen odetem razmočenem barju. Prvotni namen tega terena je bil pregledovanje barvnih obročkov na velikih srakoperjih Lanius exubitor, vendar je vreme, kakršno je v zadnjem času poskrbelo tudi za nekaj drugih ptičjih zanimivosti.
S skorajšnjo gotovostjo, bi si upal trditi, da pekvam kraljujejo cipe (Anthus). Največ je vriskaric Anthus spinoletta, opaziti pa je seveda tudi travniške cipe Anthus trivialis in poljske škrjance Alauda arvensis. Vedno več je tudi piskajočih trstnih strnadov Emberiza schoeniclus in pinož Fringilla montifringilla, ki vsake toliko časa zajavkajo v tugo jesenskega barja (včeraj jih je bilo opaziti kakih 10), stalno pa so v zraku tudi pripadniki skupine ščinkavcev kot so dleski Coccothrauster coccothraustes, čižki Carduelis spinus, repniki Carduelis cannabina in premnogo ščinkavcev Fringila coelebs, omembe vrednih je tudi 9 vinskih drozgov Turdus iliacus. Kaj pa kalini Pyrrhulae?-Teh barje letošnjo jesen še vedno ni ugledalo...Bolj zanimive kot pevke pa so bile tega dne na barju vodne ptice - seveda, saj so bile tu pred kratkim kar dobršne poplave! Presenetilo naju je 45 prib Vanellus vanellus in 5 pikastih martincev Tringa ochropus za katere se rad vprašam, kaj jim ni jasno, da se v tem času potikajo po barju ter dve vrsti lunja - pepelasti Circus cyaneus in rjavi lunj Circus aeroginosus.
Glede srakoperjev, zaradi katerih sva prišla pa takole: ugledala sva dva osebka, ki pa verjetno zaradi mraza nista in nista hotela pokazati svojih barvnih obročkov. Na koncu sva jih z veliko truda in genialno tehniko le nekako brebrala.



 confused Lapwings Vanellus vanellus


colour-ringed Great Grey Shrike Lanius excubitor


the same guy


excubitor watching


Cormorant 5
Grat Egret 10
Sparrowhawk 2
Hen Harrier
Marsh Harrier
Snipe 7
Lapwing 45
Green Sandpiper 5 
Wood Pigeon 100
Redwing 9
Skylark 70
Water Pipit 200
Meadow Pipit 50
Chaffinch 200
Linnet 100
Great Grey Shrike 2


(by Nejc Poljanec)


No comments:

Post a Comment