Friday 14 October 2016

10.&14. October

V ponedeljek sva po šoli z Matijo za nekaj ur zastala na Barju. Nizke temperature in slabo vreme so obetali zanimiv terenski dan, a žal je pri obetih tudi ostalo. Višek dneva je sovpadal z viškom selitve taščic Erithacus rubecula in sivih pevk Prunella modularis. Edina svetla zvezda je bila skupina kreheljcev Anas crecca, ki jih je opazil Matija, ter 5 severnih kovačkov Phylloscopus trochlius. Nekoliko pozen je bil tudi zmeden mlad rjavi lunj Circus aeruginosus, ki je bil očitno prejadral svojo pot na Barje v zadnjem deževnem obdobju, saj ga prejšnje dni ni bilo opaziti. Selitev sivih pevk, taščic, cikovtov Turdus philomelos, ščinkavcev Fringilla coelebs in grivarjev Columba palumbus je dosegla, da se je število vseh opazovanih osebkov dvignilo in doseglo približno št. 1800. 
Danes (v petek) sem se odpravil na Barje (tokrat sam). Ubral sem jo čez moj nov pristop - Rudnik. Presenetile so me še kar visoke (nad 10°C) temperature, tako da sem po končanem terenu za spremembo čutil prste. Vseskozi je rahlo deževalo, kar je verjetno pritisnilo ptice k tlom. Med pevkami so tokrat nedvomno prevladovali ščinkavci (1100), ki so zasedli marsikateri kotiček na marsikateri makadamski cesti. Med njimi so se motale prve pinože Fringilla montifringilla, okoli 100 čižkov Carduelis spinus, cca. 50 liščkov Carduelis carduelis in dva cararja Turdus viscivorus
Nekoliko presenečen tudi nad številom dolgorepk Aegithalos caudatus (45+) sem napredoval proti Grmezu. Prav tam sem zagledal čuda nenavaden prizor - selitve neuka (verjetno 1y) taščica je letela na precej veliki višini. To in njeno rahlo nesposobnost letenja sta izkoristila številčno močnejša sokola selec Falco pregrinus in škrjančar Falco subbuteo. Ta dva sta ubogo revo prisilila k zasilnem načrtu - padcu v grmovje. Škrjančar (ta pozni falot) je taščici sledil, selec pa je ugotovil, da bo v primeru ulova dobil polovico, ki znaša slabih 8g, in spričo tega podatka je odnehal. 
Presenečenj pa tu še ni bilo konec - škrjančar namreč ni bil edini pozni falot! Tu je bila še skupina 9 kmečkih lastovk Hirundo rustica, ki se je prav hitro odselila v, z žužki bolj bogate, kraje. Tako imenovani highlight (beri hajlajt) pa je predstavljala vrsta pobrežnika. Med grivarje (7200 os.) sta se namreč pomešali dve zlati prosenki Pluvialis apricaria. Njuno hinavsko taktiko izogibanja ornitologovemu skrbnemu očesu je vsaj malo omilila njuna izrazita vokalnost - obe sta se ves čas opazovanja oglašali. 
Med bilkami na njivah je bilo opaziti še 110 poljskih škrjancev Alauda arvensis, 2 velika srakoperja Lanius excubitor, prosnike Saxicola torquatus in skobca Accipiter nisus, ki mu je bilo prav vseeno katero od prej naštetih vrst je poskušal ujeti. Števec osebkov se je tokrat ustavil na 9888, tehtnica pa na 4,087554 tone. 


Relaxed birder


Dunnock Prunella modularis


Male Phaesant Phasanius colchicus


Blackbird Turdus merula


Part of Chaffinch Fringilla coelebs flock


Chiffchaff Phylloscopus collybita


A Wood Pigeon Columba palumbus flock


Peregrine Falco peregrinus


Northern Wheatear Oenanthe oenanthe


Great Grey Shrike Lanius excubitor


Muc


Sparrowhawk Accipiter nisus

10. 10. 2016:
Birders: Matija Mlakar Medved, Mitja Denac
Parte, Ig, Grmez, Rudnik

Teal 3
Willow Warbler 5
Marsh Harrier 1juv
Dunnock 110
Robin 150
Wood Pigeon 250
Chaffinch 350
Tree Sparrow 100
Song Thrush 150
Total bird count: 1800

14. 10. 2016:
Birder: Mitja Denac
Rudnik, Grmez, Ig

Peregrine 1
Hobby 1
Golden Plover 2
Brambling 3
Long-tailed Tit 45+
Barn Swallow 9
Great Grey Shrike 2
Skylark 110
Sparrowhawk 1f
Mistle Thrush 3
Chaffinch 1100
Siskin 100
Goldfinch 50
Dunnock 40
Chiffchaff 60
Robin 70
Wood Pigeon 7200
Tree Sparrow 450
House Sparrow 120
Stonechat 20
Total bird count: 9888
Total weight count: 4,087554 tons = 4087,554 kg



No comments:

Post a Comment