Saturday 15 October 2016

15. October

Na današnji deževni dan smo se Nejc, Jon in moja malenkost odpravili na Barje. Usoda je hotela, da smo se ravno zgrešili, a smo morda prav zaradi tega opazili toliko različnega. Kdo bi vedel? Nejc ter Jon sta me obvestila o 13 vinskih drozgih Turdus iliacus, 211 pribah Vanellus vanellus, prvem letošnjem pepelastem lunju  Circus cyaneus, severnem kovačku Phylloscopus trochilus ter kreheljcih Anas crecca.
Sam sem terensko aktivnost začel nekoliko kasneje, tokrat na območju Škofljice. Tamkajšnje njive so postregle z gromozanskimi količinami (3000+) ščinkavcev Fringilla coelebs med katere so bile pomešane najmanj 3 pinože Fringilla montifringilla. V nizki oblačnosti in dežju so se nizko selile tudi manjše jate prib, ki so me vseskozi spremljale in pa rumenonogi galebi Larus michahellis (4 juv.). Današnji dan so v veliki meri zaznamovali škrjanci. Skupaj z večjimi jatami poljskih škrjancev Alauda arvensis (350+) se je nekoliko ločeno v manjših jatah selilo še 51 HRIBSKIH ŠKRJANCEV Lululla arborea. Pri teh gre za zgolj 10 opazovanje in največje doslej zabeleženo število na Ljubljanskem barju. Vse te mase ptic so v dobri letalni kondiciji vzdrževali različni plenilci, npr. 2 sokola selca Falco peregrinus ter  2 kragulja Accipiter gentilis.
Druga širša skupina danes zelo aktivnih ptic pa so bile race plovke Anatidae. V Ižici so se danes med malimi ponirki Tachybaptus ruficollis in mokoži Rallus aquaticus danes skrivale 4 dolgorepe race Anas acuta, 4 kreheljci in 2 žvižgavki Anas penelope.
Med ostalimi selivkami še vedno dominirajo stari znanci - sive pevke Prunella modularis, taščice Erithacus rubecula, travniške cipe Anthus pratensis, vrbji kovački Phylloscopus collybita in cikovti Turdus philomelos. Med poznimi selivci je svoj neobičajni položaj v potoku Podvin zasedala še bičja trstnica Acrocephalus shoenobaenus.


Hen Harrier Circus cyaneus


Teals Anas crecca (by Jon Poljanec)


Yellow-legged Gull Larus michahellis



Woodlark Lullula arborea - note the short tail and supercilium that joins on the neck


Woodlarks - note the pale wing bar and short tail


Eurasian Wigeon Anas penelope


Northern Pintail Anas acuta


Migrating Wood Pigeons


Robin Erithacus rubecula and Chiffchaff Phylloscopus collybita 


Color-ringed Great Grey Shrike Lanius excubitor


Teals


Peregrine Falco peregrinus


 Male Goshawk Accipiter gentilis



Lapwings Vanellus vanellus (by Mitja Denac)

Birders: Nejc and Jon Poljanec, Mitja Denac
Škofljica, Ig, Parte, Grmez

WOODLARK 51
Teal 25
Redwing 13
Yellow-legged Gull 4
Peregrine 2
Goshawk 2
Northern Pintail 4f
Eurasian Wigeon 2
Sedge Warbler 1
Lapwing 211
Hen Harrier 1f
Brambling 2
Chaffinch 3100!
Skylark 350+!
Reed Bunting 5
Willow Warbler 1
Little Grebe 2
Great Egret 6
Water Rail 2
Snipe 10
Wood Pigeon 1100
Meadow Pipit 80
Grey Wagtail 1
Dunnock 100
Robin 70
Chiffchaff 95
Song Thrush 100
Blackcap 1
Long-tailed Tit 20
Great Grey Shrike 3
Starling 350
Linnet 35
Hawfinch 25







No comments:

Post a Comment