Monday 17 October 2016

17. October

Danes je bilo Barje spet moja primarna popoldanska aktivnost. Dandanašnji se je ponašal z nekoliko milejšim vremenom, kot tisti pred njim in s tem dosegel manjši vrvež v naravi. Pri Rudniku me je že takoj iznenadil HRIBSKI ŠKRJANEC Lullula arborea - manjši ostanek sobotne selitve. Med drugimi pticami so status zanimivih dosegli še nov veliki srakoper Lanius excubitor, nekoliko izgubljen mali ponirek Tachybaptus ruficollis v prav takšnem potoku in krokar Corvus corax.
Največji vrvež pa je vladal v Ižici. Sedaj že "resident" skupini 2 žvižgavk Anas penelope se je v zmerno močnem prepričanju, da je sama prav ista vrsta z morda le genetsko napako pri izgradnji kljuna, pridružila samica žličarice Anas clypeata. V mejicah in gmovljih ter trstičevjih še vedno kraljujejo taščice Erithacus rubecula, sive pevke Prunella modularis in vrbji kovački Phylloscopus collybita. Slednji se prav nesramno trudijo ovirati me pri dokazovanju teorije, da vsaj polovico populacije sestavljajo osebki podvrste tristis. Morda imam več sreče prihodnjič.
Preostalo avifavno v že omenjenem vodotoku so zaokrožili še mali detel Dendrocopus minor, kormoran Phalacrocorax carbo in vodomec Alcedo atthis.
Nad njivami in travniki vlada zmedeno vzdušje! Na lov sta se odpravili kar dve vrsti lunjev. A prav obe sta potegnili kratko, saj sta kmalu sami postali žrtvi kluba nasilnih vran Corvus cornix in verjamem, da sta oba osebka Barje kmalu zapustila. Katera pa sta bila? Mlad rjavi lunj Circus aeruginosus in pepelasti lunj Circus cyaneus.
Čez njive pri Igu se je spreletel še skobec Accipiter nisus in splašil nekaj vrabcev, medtem ko so predstavniki ščinkavcev Fringillidae nadaljevali s selitvijo. Iz njiv so vsi prestrašeni zleteli 3 duplarji Columba oenas in območje hitro zapustili.



Stonechat Saxicola torquatus


Siskin Carduelis spinus



Northern Shoveler Anas clypeata acompanied by resident Wigeons Anas penelope


Marsh Harrier Circus aeruginosus - before it was mobbed


Grey Grey Shrike Lanius excubitor


Hen Harrier Circus cyaneus - after it was mobbed


Stock Dove Columba oenas


Linnet Carduelis cannabina


Barje's own angry dog (by Mitja Denac)

Birder: Mitja Denac
Rudnik, Grmez, Ig

Mallard 1m
Wigeon 2
Northern Shoveler 1
Phaesant 2
Little Grebe 1
Great Cormorant 1
Grey Heron 1
Marsh Harrier 1juv.
Hen Harrier 1
Sparrowhawk 1
Stock Dove 3
Kingfisher 1
Lesser Spotted Woodpecker 1
Skylark 35
WOODLARK 1
Meadow Pipit 25
Dunnock 60
Robin 50
Stonechat 20
Blackcap 1
Chiffchaff 30
Great Grey Shrike 2
Raven 1
Linnet 10
Siskin 55
Chaffinch 750
Reed Bunting 3
Yellowhammer 5

No comments:

Post a Comment