Monday 18 September 2017

18. September

Jov!

Na Barju je še veselo; poplave namreč še vedno vztrajajo, pri čemer velja v prihodnjih, še deževnejših dneh pričakovati, da se bo količina vode le še povečala. Omamnemu videzu navkljub pa velja omeniti, da je enormno količino novonastalih vodnih površin sila težko pregledati, kar nas spravlja v obup.

Pa vendar se nam je tudi današnji obisk pošteno obrestoval (kar je z mojega stališča z vsakim v težkem dežju prevoženem kilometru in z vsakim dodatnim decilitrom s škornji zajete vode, postajalo iz trenutka v trenutek bolj diskutabilno).

Zaliti travniki so nas počastili s prisotnostjo precejšnjega števila togotnikov (Philomachus pugnax), med katere se je tudi tokrat pomešal spremenljivi prodnik (Calidris alpina). Prav morda pa ta tič sploh ni bil edini prodnik, ki je na današnji dan osmislil dežju izpostavljeno optiko... V jati, ki je bila opažena nekolikanj prej, se je namreč skrivalo bitje naravnost groteskne majhnosti, ki je bilo sicer identificirano kot prodnik z nenavadno oranžkastim hrbtom in popolnoma belim trebuščkom, vendar pa ne do popolnosti določeno. Kljub temu gre zapisati, da je prav morda šlo za MALEGA PRODNIKA (Calidris minutus), kar je naravnost noro. Ta ljubka ptica je namreč razmeroma redka že nasploh, na Barju pa je bila v zgodovini opazovana le dvakrat.

Razveselila nas je tudi prva priba (Vanellus vanellus) te jeseni in precej navdušujoče število zelenonogih martincev (Tringa nebularia); s pogledom smo jih namreč ošinili kar petero!

Prisotne so bile tudi kozice (Gallinago gallinago), močvirski (Tringa glareola), pikasti (Tringa ochropus) in en mali martinec (Actitis hypoleucos); pobrežniki, ki se jih v zadnjem času smatra že za povsem navadne. Misteriozno je izginila jata črnih čiger, zato pa sta našo žejo po tej kasti skušala potešiti dva rečna galeba (Croicocephalus ridibundus). V škripavih vrbovih sestojih je bilo opaziti tudi noviteto letošnje jesenske selitve, namreč ljubkega severnega kovačka (Phylloscopus trochillus), rumenega kot sonce.

Ob reki, ki je izpod nebeškega svoda zdaj mnogo opaznejša, je sreče iskal tudi mlad RIBJI OREL (Pandion haliaeetus); nadvse prijetna pojava, zlasti na jesenski selitvi tudi nekolikanj redka. Začuda pa so z Barja docela izginile še dan poprej vpadljive jate plovnih rac (Anas sp.), ki sta jih v vlogi na vodi pozibavajočih se ptic sklenila nadomeščati osamljena liska (Fulica atra) in črnovrati ponirek (Podiceps nigricollis), čigar nevešče čofotanje v plitvih polavnih vodah postaja v jeseni že prava pravcata stalnica.

Od drugega življa velja omeniti še številne utopljene krte in topoumnega hermelina, predvsem pa uborne bramorje, ki se v gromozanskih številih, bežeč pred razpenjeno poplavno vodo, drobe pod težkimi kolesi osebnih vozil na Ižanski cesti....



Ruffs; the most characteristic birds of the current floods


Yellow wagtails are migrating as well..


one of my favourite songbirds (Lesser whitethroat) 


Black necked Grebe flying; the cutest way to see this species


and here in a more conventional posture


An awesome Osprey, that flew really close in search of big fish


Wheathear in da street


One of the few living mole crickets


A flock of Ruffs, but with, as now becoming usual, an infiltrated Dunlin (no hint of a black belly; most obvious this time)


Plain flock


Mustela erminea, rather stupid


Pied Flycatcher (we suppose...)


The first Lapwing! oh joy


Whinchat; it's numbers slowly decreasing already


One out of five fabulous Greenshanks


Possibly Little stint, third record for Barje. Here in a flock od Ruffs, that outline his small size

The adorable Willow warbler, as yellow as the (non-present) sun!


No comments:

Post a Comment