Monday 18 September 2017

17. September

Evropski prvaki, evropske prvakinje!

Za razliko od ljube nam reprezentance smo danes barjanski tiči napravili usodno napako; na današnji dan smo namreč Ljubljansko barje pustili na cedilu. Kljub sicer napetemu pričakovanju poplav smo s pomočjo slovenskih železnic odklokotali na Ormoško jezero, misleč, da je gladina do obisti spuščena in eventuelno gosto posejana s prodnato perjadjo.

Nak!

Ormoško jezero je bilo, v nasprotju s pričakovanji, polno kot še nikoli (meteornih voda; ptic pač ne). Togotni in razočarani smo se na petah trikrat zavrteli in s prvim vlakom zapustili strupeni sever. Je bilo to Barjansko maščevanje? Usoda? Komentarji so dobrodošli!

In v kolikor je bila poraznost Ormoškega jezera palica, nas je ob prihodu v domačno zavetje južne Ljubljanske kotline pričakal razveseljujoč korenček v obliki obsežnih poplav; pretekla so že leta, kar je v okolici Iga prisostvoval tolikšen vodostaj, da famoznosti in neznačilnosti časovnega okvira sploh ne omenjam!
Kakorkoli, glomazne poplave so nas oskrbele s standardnimi pojavi, kot je vsesplošen begunski val bramorjev (Gryllotalpa gryllotalpa), povečana gostota togotnikov (Philomachus pugnax), med katere se je ugnezdil tudi zelenonogi martinec (Tringa nebularia). Sem ter tja je šumenje obilne reke, ki je drvela preko njiv, travnikov in cest, preglasil tudi živčen klic pikastega martinca (Tringa ochropus), pogosto obrekovanje močvirskih martincev (Tringa glareola), ter hripavo krakanje več kot 20ih kozic (Gallinago gallinago).
Kakopak so bila grmišča tudi danes prežeta s sivimi (Muscicapa striata) in črnoglavimi muharji (Ficedula hypoleuca), steblike okrašene s prosniki (Saxicola torquata) in repaljščicami (Saxicola rubetra), ovlažene njive pa so kazile sive čaplje in številni rjavi lunji (Cyrcus aeruginosus).
Na plitvih lužah so obstojale tudi velike skupine rac, predvsem ok. 40ih žličaric (Anas clypeata) in (na barju redko prisotno) količino dolgorepih rac (Anas acuta) - 8. Kakopak so bile omenjene race vselej obdane tudi z emulzijo številnih kreheljcev (Anas crecca), regelj (Anas querquedula) in tandemom žvižgavk (Anas penelope).

Absolutno najbolj fascinanten pe je bil danes pogled na nerazumljivo masovno prisotnost na Barju sicer izjemno redkih 23+ ČRNIH ČIGER (Chilidonias niger), ki so na poplavljenih travnikih neutrudno iskale sočnih sončnih ostrižev.

Proti večeru smo naleteli še na dva nekolikanj glasna velika škurha (Numenius arquata), ob samem sončnem zahodu pa smo za prazne marnje porabljeno vozovnico za vlak, zloženo v papirnato ladjico, obredno splavili na divjih in ljubezni polnih vodah ljubih nam travnikov.



Rather extensive floods; water hasn't reached so far since two or three years ago...


Heterogenic flock of ducks, containing mostly Teal, but also 2 Wiegon and a Garganey.


Khem


Black Terns in a most fascinating habitat, desperately searching for fish


Pied Flycatcher, a common, but pleasant site in the last weeks


Water everywhere, but much of the flooded surface is hidden from the birds under corn fields...


Many places are very difficult to reach fully clothed...


Ruffs with an infiltrated Greenshank


A very cute Black Tern


Very cute Black Terns


A swimming Mole-cricket, one of the most fun ground dwelling creatures in Barje


Two Curlew in the sunset


Herons on their way home


PINTAILS! The most elegant of the Anas ducks...


Floooooooods everywhere

The symbolic release of the train ticket.
photo: Mitja, Matija, Maks Sešlar
 LP!



slovenija, šampinjon


No comments:

Post a Comment