Monday 25 February 2019

Kobile

Pozdravljeni! Zimske počitnice so se začele, z njimi pa teden popisov belohrbtega detla Dendrocopos leucotos, ki sva ga otvorila danes z Nejcem v Gluhi lozi, nadaljeval pa se bo čez vikend na Snežniku. Pot sva začela nad mogočnim amfiteatrom, pri pragozdu Ravna gora, ter jo nadaljevala po vzhodnih pobočjih Kobil. Popis sva zaključila pri samem vhodu v dolino, nekje ob cesti proti Mihovem.
Čudovit pragozd Ravna gora je žal izoliran od lepših delov Gorjancev s plastjo neužitnega smrečja, ki gotovo ne pomaga pri morebitnem širjenju detlov iz Kobil proti ovršnem delu masiva. Boren ostanek, ki so mu gozdarji namenili le pičlih 16 ha, je sicer več kot primeren za detla, a veliko premajhen. Svoji velikosti navkljub gosti pragozd par črne žolne Dryocopus martius in vsaj 3 pare velikega detla Dendrocopos major. Nekoliko nenavadnejši je bil vročičen odziv duplarja Columba oenas na posnetek.


Velika razlika med pragozdom in njegovo okolico - bodite pozorni na velikost krošenj!

Spust v osrčje Kobil je potekal bolj ali manj nemoteno, z veliko vzdihovanja spričo čudovito ohranjenega gozda. Ko sva dosegla prve vodne izvire, sva se usmerila na pohodno pot in ravno na mestu, kjer seka potok, sva splašila mastno SLOKO Scolopax rusticola. Po krajšem spreletu se je usedla na pobočje polno telohov in naslednjih 5 min sva jo z Nejcem mrzlično iskala po gozdnih tleh. Iskanje je z glasnim odhodom končala kar sloka sama ter naju pustila navdušena, a z malenkost dolgimi nosovi.
Pridno sva opravljala popis, vendar se naju je polotevala rahla nervoza spričo neuspešnosti. Srečo sva vendarle dočakala na Kozjem hrbtu, kjer se nama je samica belohrbtega detla usedla praktično pred nos - čudovita ptica! Popolno opazovanje pa je zelo pogrenil prizor, ki naju je pričakal le 20 m od točke - po Kozjem hrbtu se vije nova vlaka, celotno pobočje na vzhodu pa je brutalno posekano (glej sliko). Vam bo res uspelo uničiti še zadnji del Gorjancev, kjer prebiva ta svojevrstni detel??
Na zadnji točki sva izzvala nekoliko vznemirjen par srednjega detla Leiopicus medius, iznenadil pa naju je gozdni traktor, tako da sva bila primorana izzivanje prekiniti (gadno). Očarani smo se vsi popisovalci vrnili iz Kobil vedoč, da tega predela ne smemo izgubiti!


Nejc, admiring the vast forest landscape. 



Poor Roe Deer


A curious Great Tit Parus major checked us out. 




Speechless...what a beauty!


A disgusting scene next to the point - some trees are already cut... 



...and plenty of them are marked for cutting later on. 


And this one is right in the middle of them, possibly an old WBW nest hole (or of some other woodpecker).



Quite a clearing, impossible for any bird to inhabit (exept for Wren maybe). 



Loud and angry Middle Spotted Woodpecker Leiopicus medius.


Kobila creek, heart of this valley. 


Lp, Mitja


No comments:

Post a Comment