Saturday 9 February 2019

Rafting #2

Pozdravljeni! Skoraj točno dve leti sta minili, odkar je vlažnost barjanskih površin od nas zahtevala uporabo plovila. Prigoda, ki jo vsi s takšne in drugačne plati dobro pomnimo, je bila tedaj tako uspešna, da smo se jo danes odločili ponoviti. Že navsezgodaj dopoldne smo basali čoln na zadnje sedeže manjšega vozila, ter se v manjši meri ilegale odpeljali na Barje z željo, da odkrijemo vodo. Prav zgodaj se nam je ta protična tekočina smejala s ceste pred nami, mi pa smo vihali rokave in tlačili zrak v napihljive komore že dobro znanega rafta. Po logističnem zapletu ali dveh smo krmarili po kanalu ter cesti in uživali v soncu, ki je, v izrazitem nasprotju z zadnjim čolnarjenjem, tokrat toplo grelo naše hrbte.
Prvi nam je pot prečkal par labodov grbcev Cygnus olor, naše navdušenje pa je raslo spričo vedno večjih skupin divjih rac Anas platyrhynchos, vestno vloženih (vseh 200 kosov) s strani LD Brezovica, ki so preletavale globoki del poplav. Tovrstne zgostitve tolstih rac so nemalokrat gostišče ujed, na kar nas je hitro opozoril kragulj Accipiter gentilis. Njegov prihod je otvoril tudi najlepši del poplav, kjer se voda razlije čez ekstenzivne travnike, posute z manjšimi grmi in razmejene z debelimi vrbami. Prav na tem idiličnem mestu nas je po pričakovanjih čakala največja skupina rac, ki jo je morda krasil kakšen kos divje race preveč. S priprtimi očmi smo izmed tankih debel izluščili okrog 50 krehljcev Anas crecca, 4 dolgorepe race Anas acuta in 9 SIVK Aythya ferina, ki so se potapljale med posušenimi izločki krav. Še dobro, da metljaj ne more preskočiti na človeka, smo si rekli, ko smo z rokami brodili po vodi.
Na osamljenem otoku sredi jezera smo zaužili citrus ali dva, medtem pa smo lahko prisluhnili prijetnemu pokljanju pušk, ki je prihajalo od nedaleč stran. Kako lepo lovci skrbijo za te ptice! Še dobro, da nikoli ne ustrelijo ničesar drugega kot to, kar smejo.
Siti smo se namenili skleniti krog čez poplave in smo krmilo zasukali v krogu nazaj proti avtu. Večkrat nas je preletelo nekaj rumenonogih galebov Larus michahellis, mednje pa se je skril manjši, a prijaznejši, sivi galeb Larus canus. Jadranje do avta sta popestrili dve vratolomni akciji sokola selca Falco peregrinus, žal neuspešni. Divje race so že tako prilagojene!
Pri avtu smo se sicer zadovoljni strinjali, da smo zgrešili večji del kreheljcev. Kos te jate sem morda opazil v četrtek. Prav tako nismo uzrli tolstih sivih gosi Anser anser, ki sta jih na več različnih mestih opazila Matija in Luka v sredo.   
Slikovno gradivo je spričo majavega plovila tokrat kakovostni razred ali dva pod povprečjem.


Barje - a lake these days



Happy canoeists - lepi fantje veslajo po Barju


Mute Swan muti


A YLG passing by


Angry Goshawk


Young and lost Mew Gull



Beautiful place filled with ducks


Mixture of ducks


Two elegant Pintails


Tealz





The escaping flock of Pochards


Peregrine on an adventure


Lepi fantje počivajo



YLGs on floods






No comments:

Post a Comment