Wednesday 6 March 2019

March. there's a ninja

Dober,
Dan!

Glej, marec je tu! Dasiravno so zvonclji in trobenjte že davno prikukali iz pepelnate februarske zemlje, se je marec v svetu ptic nad naše kraje pricedil po rednem urniku. Kot ura točno so na poznofebruarskih do zgodnjemarčevskih vetrovih (zlasti jugozahodnih) nad Barje prijadrali zali žerjavi (Grus grus), katerih krila so nam v preteklih tednih naredila obilo veselja. V rito pihajoči veter jih je namreč kot klinasto oblikovane črede ovac potiskal v rodne jim Ruske dežele. Na dolgi poti so jih seveda prestregle naše bistre oči, ki so jih nad barjansko ravnico v preteklih dneh naštele okoli 1000. Najbistrejše so bile pri tem seveda oči barjanskega vodje Nejca, ki je žerjave ugledal med prosto, od vetra inducirano vožnjo brez rok, ko je z daljnogledom spremljal uborno kanjo.

Pomlad je na rjave trate prignala tudi manjše skupine židanih prib (Vanellus vanellus), ki svoje norčije križem kražem uganjajo v soncu nastajajočih pomladnih dni. Družbo jim dela tudi prvi, srčno upamo da ne tudi edini prispeli škurh (Numenius arquata). S sončnimi žarki so se prikradli na Barje tudi ljubki prosniki (Saxicola torquata), ki že sladko pojo po vrhovih vrbovih grmov z brstečimi mačicami. Med pevskim življem velja omeniti tudi nenavadno opazovanje skupine travniških godcev - treh veselih velikih strnadov (Emberiza calandra), ki so pod večer glasno, kakor da je maj, posedali vrh grma in iztiskali prijetne spomladanske note, tako značilne za ohranjeno kulturno krajino.

Konec dneva se je bližal, mi pa smo se približali prenočišču naših lunjev in sov. Postopajoč smo med govoričenjem zasačili še dve jati žerjavov, kmalu pa smo poskočili ob predirnih vzklikih Matije, ki je med mnogimi pepelastimi lunji zagledal vitko močvirsko uharico (Asio flammeus). Ta je, vznejevoljena zaradi številnih ujed, okretno letala nad travišči in se hitro zatekla v bližnji bor. Ne dolgo za tem ji je sledilo še 5 prijateljic, vse pa so zapustile čeden ekstenzivni travnik in se podale na nočni podvig. Prav teh 6 sov je Matija včeraj zalotil med izrazito selitvijo nad Ižansko cesto, sove so se dvigale proti stratosferi, dve izmed njih sta se vrnili na Barje, ostale pa so se razbežale na vse strani neba. So šle le po nakupih ali nazaj na gnezdišča?



Relaxed birders


aaaaaa


Cranes, waiting for another, smaller, flock to catch up


hehehehehe






A friendly Kestrel in a desperate attempt to fill itself with a vole


19 I-ca


Birders, finally relaxed


Matija
 

Prmejšpehowk


 Neki je


Babica, still alive


An up-close crane


Jonz's flock


First šklulj of d jer


Elegant owl




Risanje je uspelo...


...kot lahko vidimo. 


Cat, cat pig



Cute Lapwing - fresh on Barje



An escaping Hen Harrier


Vzdražen prosnik (stonechat)


In ŽE vzdražen veliki strnad (corn bunting)


Migrating owls


Already mobbed by Hooded crows


Beautiful owl on it's way towards richer pastures


Sunset, shot solid 20 min after observation of SEOs


Mrharz's flock



No comments:

Post a Comment