Saturday 4 February 2017

January, 4. February

Preden se zatopimo v pisanje današnjih prigod smo vam pisci bloga dolžni opisati naše barjanske dogodivščine v prosincu. Poleg že-objavljenega izleta v Kozlarjevo goščo smo se v januarju še nekajkrat odpravili na Barje, a zaradi bodisi težav z informacijsko tehnologijo (samoizbris slik) bodisi pa zaradi pomanjkanja časa (slovenski izobraževalni sistem) nismo napisali prav nobene objave.
V petek, 6. 1. 2017 smo z Matjo, Luko, in Nejcem šli opravit pregled prenočišča, saj smo dobili vesti o močvirskih uharicah še iz drugih predelov Barje. Do večera smo dodobra obredli Ižico in si nabrali nekaj kreheljcev Anas crecca, družino 5 labodov grbcev Cygnus olor in tri žvižgavke Anas penelope. Ob mraku je prišlo spat 10 pepelastih lunjev Circus cyaneus, iz svojih kopuč pa se je splazilo 5 MOČVIRSKIH UHARIC Asio flammeus - kot je videti še zadnjič v tej sezoni (malo zatem je zapadel sneg in uharice so se očitno premaknile).
Do začetka februarja sta se po Barju potikala Matija in Jon. Matija se je skoncentriral na velikega srakoperja Lanius excubitor, Jonu pa je uspelo solidno slikati mladega sokola selca Falco peregrinus. Danes zjutraj sem se vešče povzpel na javno prevozno sredstvo, ga mastno preplačal, in se z njim odpeljal do Škofljice, kraja današnjega začetka. Veselje, ki sem ga bil pridno gojil je malenkost uplahnilo ob pogledu na mlečno meglo, ki je do 10 ure zastirala moj mladostni pogled. Ko sem prispel do Grmeza me je pri naši, nemalokrat uporabljeni opazovalnici čakalo presenečenje dneva - mrtev ZLATI ŠAKAL Canis aureus. O najdbi sem najprej obvestil kolege, nato pa je Matija obvestil še g. Janeza Tarmana, ki se je z LD Tomišelj uspel dogovoriti, da šakala lahko vzame na Biotehniško fakulteto. Šakal je bil mlad samec v zelo dobri fizični kondiciji, vzrok smrti pa so bile hude poškodbe glave (zlom lobanje - krvavenje iz ušes in gobce, likvor iz nosu). Šakal je bil po vsej verjetnosti zbit, v grmovje pa se je ali zavlekel sam, ali pa ga je nekdo tja odvrgel.
Kljub vrvežu, ki je zaradi zgoraj omenjene najdbe vladal cel dan smo uspeli opaziti nekaj prelestnih ptic. Med njih se prav lahko šteje intenzivno pojoč samec malega detla Dendrocopus minor in pa škorec Sturnus vulgaris, ki se je skril v jato brinovk Turdus pilaris. Prav rod Turdus je bil danes zastopan v veliki vrstni pestrosti. Poleg brinjevk smo zasačili še nekaj cararjev Turdus viscivorus, dva vinska drozga Turdus iliacus, enega kosa Turdus merula in enega cikovta Turdus philomelos. Največji vrvež pa je, kot bi tudi pričakovali, vladal pri viru življenja - vodi. Strugo Ižice so tokrat poleg molekul H2O polnile še številne Anas race, in sicer 20 kreheljcev, nekaj mlakaric Anas platyrhynchos in pa nedvomni highlight - samica reglje Anas querquedula. To je daleč najbolj zgodnje opazovanje vrste na Barju, dosedanje prvo je bilo 10.3. Morda gre celo za najzgodnejše Slovensko opazovanje, kdo bi vedel?




Juvenile Peregrine Falco peregrinus (by Jon Poljanec)






Golden Jackal Canis aureus which we foud dead - the animal had severe had injuries (fractured skull) and was probably hit by a car. 


Male Lesser Spotted Woodpecker Dendrocopus minor


Reed Bunting Emberiza shoeniclus


Beautiful Barje.


Flock of Teals Anas crecca


Fieldfare Turdus pilaris


GG Shrike on the groud. (by M. D.)
6. JANUARY:
Mute Swan 5
Teal 10
Wigeon 3
Hen Harrier 10
Meadow Pipit 10
SHORT-EARED OWL 5

4. FEBRUARY:
Mallard 15
Teal 20
Garganey 1f
Buzzard 11
Sparrowhawk 1f
Snipe 1
G. S. Woodpecker 1
L. S. Woodpecker 1m
Meadow Pipit 3
Mistle Thrush 5
Song Thrush 1
Redwing 2
Blackbird 1m
Fieldfare 40
Long-tailed Tit 20
GG Shrike 5
Starling 1
Brambling 15
Bullfinch 5
Reed Bunting 3
Yellowhammer 50 

GOLDEN JACKAL - dead








No comments:

Post a Comment