Thursday 23 February 2017

18., 19. & 21. February

Z Matijo sva v preteklem tednu nekajkrat prehodila širjave Ljubljanskega barja. Žal se najine poti zaradi nesrečnih časovnih porazporeditev niso kaj prida križale, tako da je vsak od naju vedno pohajkoval sam. 
Števila prib Vanellus vanellus so pričela rasti, čez vikend je Matija opazoval vsega skupaj okoli 250 osebkov, v torek pa sem še sam zasačil jato 152 osebkov. Med pribe se prav radi mešajo škorci Strunus vulgaris, a v nekoliko manjših številih kot se pojavljajo pribe same (okoli 50). A pribe niso edine, ki so začele svoje spomladansko migriranje na gnezdišča. Sploh ne! Matija je zapazil poljskega škrjanca Alauda arvensis, oba pa sva zabeležila tudi prve duplarje Columba oenas
Na Barju vendarle pogosto opazimo še katerega značilnega prezimovalca, sploh velikokrat se skoncentriramo na velikega srakoperja Lanius excubitor. Matija je zasledovanju tega falota posvetil celoten vikend, sam pa sem v torek uspel fotografirati istega srakoperja kot je objavljen v objavi 7.-11. Februar, le da tokrat iz druge strani ter tako ugotovil njegovo celotno kombinacijo (D: moder, rumen, L: zelen, kovinski). 
Če ste pridno in zavzeto brali objave ste najbrž ugotovili, da je od zadnjega opazovanja močvirskih uharic poteklo že kar nekaj časa (nazadnje smo jih opazovali 6.1.). Ker so izginile skupaj s snegom, smo se od takrat naprej po mili volji lahko sprehajali po "njihovem" travniku ter oprezali za izbljuvki lunjev, njihovimi peresi itd. Tako sem tudi predvčerajšnjim dokaj malovoljno zakoračil na travnik, buljil v tla ter česal odmrlo barjansko travo značilne rjave barve. Že bolj pri koncu travnika pa me je čakalo presenečenje. Po slabih dveh mesecih odsotnosti so se MOČVIRSKE UHARICE Asio flammeus vrnile! Kar pa je pri opazovanju najbolj šokantno je število: iz trave je zletelo 14 osebkov ter se hitro posedlo nazaj v travo. Sam sem kar malo v šoku stekel nazaj na pot, da nebi uharic več vznemirjal. Malo sem se pokesal zaradi plašenja, a vendar, kako bi bil vedel? No, tovrstne gažnje do nadaljnega nebo več, bomo pa spremljali aktivnosti ob mraku in pridne bralce o njih sproti obveščali. 



Higher numbers of Lapwings Vanellus vanellus are already occuring on Barje


A pair of migrating Stock Doves Columba oenas


The famous GG Shrike Lanius excubitor near Ig (same individual than the one in 7.-11. February)





Short-eared Owls Asio flammeus

Birders: Matija Mlakar Medved and Mitja Denac

Great Egret 10
Mallard 8
Coot 1
Little Grebe 2
Cormorant 25
Hen Harrier 4
Buzzard 26
Sparrowhawk 1f
Lapwing 250 + 152 = 402
Stock Dove 7 + 2 = 9
SHORT-EARED OWL 14!
Kingfisher 1
Skylark 1
Fieldfare 23
GG Shrike 6
Magpie 25
Raven 3
Starling 70 




No comments:

Post a Comment