Monday 21 November 2016

15. & 21. November

V torek sva z Matijo dolgo popoldne izkoristila za obisk poplav pri Bevkah in Notranjih Goricah. Prav poplave so nama preprečile, da bi prišla do večjih skupin ptic, ki sva jih tako videla le v daljavi. Vseeno sva videla 3 dolgorepe race Anas acuta, okoli 200 mlakaric Anas platyrhynchos in 26 labodov grbcev Cygnus olor. Razveselil naju je še veliki srakoper Lanius excubitor in pa izjemen pogled na zasnežene Kamniško Savinjske Alpe. Ta je očitno navdihnil tudi manjšo skupino vaških mladeničev, katero sva bila z Matijo srečala malo pred tem.
Danes sem se po šoli s kolesom odpeljal na Parte. Po topli fronti je sledila otoplitev, ki je postregla z, za november neznansko visokimi, temperaturami okoli 13°C. Na Partah je bilo razvidno, da so vinske drozge na selitvi zamenjale brinovke Turdus pilaris - vsega skupaj sem jih zasačil na travnikih 52. V teku je še vedno selitev trstnih strnadov Emberiza shoeniclus, manjšo uganko pa je zame danes predstavila velika skupina travniških cip Anthus pratensis, ki se je dvignila iz travnika. Kdo bi vedel kaj jih je pičilo? Morda perna uš? Prav prijetno presenečenje je bil samec malega detla Dendrocopus minor, ki se je po dolgem času pustil slikati.
Pri Igu so me pričakali zadnji izdihljaji poplav - skupina 10 rečnih galebov Chroicocephalus ridibundus se je ravno dvignila in namenila zapustiti širše območje Ljubljanske kotline, kar jim je bilo videti iz razočaranih obrazov. Zvečer so se usedli na vodo, zbudili pa so se na njivi - kaj takega pa še ne! Pod opazovalnico na Grmezu me je pričakal še en smešen poba: stržek ali palček Troglodytes troglodytes si je našel svoj prečudovit prezimovalni prostor. Status poznega falota je tokrat šel dvema vrstama:

  • vrbji kovaček Phylloscopus collybita - Parte 2ex.
  • poljski škrjanec Alauda arvensis - Ig 1ex.
Preletel me je še kormoran Phalacrocorax carbo, ki je zmotil moje intenzivno ugotavljanje, ali je določen osebek rdečega bora Pinus sylvestris primerno prenočišče za pepelastega lunja Circus cyaneus. Glede na mojo prisilno hitro zapustitev bomo to vprašanje razrešili kdaj drugič.



Great Grey Shrike Lanius excubitor


Mt Kočna and Mt Grintovec


Lesser Spotted Woodpecker Dendrocopus minor


Migrating Reed Bunting Emberiza shoeniclus


Sončno Barje, toplo srce (Sunny Barje, warm heart)


Fieldfares Turdus pilaris replacing Redwings


Sad Black-headed Gulls Chroicocephalus ridibundus


Extremly confused Starlings Sturnus vulgaris


Greater Spotted Woodpecker Dendrocpus major


Wren Troglodytes troglodytes - he's found his wintering area. 

Birders: Matija Mlakar Medved, Mitja Denac
Bevke, Stržen, Podpeč; Parte, Ig, Grmez

TUESDAY, 15.11.2016:
Mute Swan 26
Mallard cca 200
Pintail 3
Great Grey Shrike 1
Starling 30
Kestrel 3
Buzzard 7

MONDAY, 21.11.2016:
Cormorant 1
Grey Heron 2
Hen Harrier 4
Black-headed Gull 10
Wood Pigeon 1
Lesser Spotted Woodpecker 1m
Greater Spotted Woodpecker 1m
Skylark 1
Meadow Pipit  30
Dunnock 2
Chiffchaff 2
Fieldfare 52
Wren 1
Great Grey Shrike 2
Hawfinch 7
Bullfinch 3
Reed Bunting 20





No comments:

Post a Comment