Sunday 10 April 2016

5. April

Danes sva se z Matijo s kolesi napotila na severni del barja, kjer se nahaja eden izmed največjih sklenjenih gozdov na Ljubljanskem barju ter Regijski center za ravnanje z odpadki. Kasneje sva obiskala še predele med vasmi Vnanje ter Notranje Gorice, Brezovica, Podpeč, Lipe, ter Črna Vas.
V omenjeni gozd sva se odpravila z namenom, da bi našla domnevano populacijo žab plavčkov Rana arvalis. Žal sva zamudila njihovo paritveno obdobje v katerem se samci obarvajo modro, sva pa vseeno opazovala en osebek, ki je bil že rjav.
 Tu sva naletela tudi na tri osebke močvirske sklednice Emys orbicularis, od katerih sva enega rešila iz brezupnega ležanja na hrbtni strani oklepa. Od ptic sva v gozdu opazovala pojočo samico črne žolne Dryocopus martius in pa tudi njeno verjetno odrabljeno gnezditveno duplo, dolgoprste plezalčke Certhia familiaris, brgleze Sitta europaea, velikega detla Dendrocopos major ter škorce Turdus vulgaris, pela je prva letošnja vijeglavka Jynx torquilla. Na smetišče je letel črni škarnik Milvus migrans, tam pa je bilo opaziti tudi veliko število krokarjev Corvus corax (60), ter nekaj rumenonogih galebov Larus michahellis.
Pot sva nadaljevala proti Vnanjim ter Notranjim Goricam. Pri Podpeči sva se ustavila na travnikih, kjer je svatovalo nekaj parov prib Vanellus vanellus, opazila pa sva tudi eno zakasnelih jat (9 os.) ter prvo letošnjo mestno lastovko Delichon urbicum.
V Iškem morostu sva proti večeru opazovala še dve vijeglavki, v reki Iški pa sva naletela na utopljenega jazbeca Meles meles.
Od ponedeljka se ob Ižanski cesti zadržujeta mala bela čaplja Egretta garzetta ter mali deževnik Charadrius dubius, ki kaže na gnezdenje. Opazoval ju je Mitja Denac.



female Black Woodpecker Dryocopus martius


Black Woodpecker's nest hole


Ravens Corvus corax on landfill


European Pond Turtle Emys orbicularis


Emys orbicularis


Roe Deer Capreolus capreolus


flooded forest on Ljubljansko barje 
(by N. Poljanec)



Little Ringed Plover Charadrius dubius


Little Egret Egretta garzetta
(by M. Denac)


No comments:

Post a Comment