Saturday 23 April 2016

23. April

Danes smo Matija, Nejc in Mitja opravili celodnevni obisk barja. Začeli smo v okolici Pijave Gorice in se počasi a vztrajno pomikali proti naravnemu rezervatu Iški morost. Ob cesti Ig-Škofljica so peli slavci Luscinia megarhynchos, rjave penice Sylvia communis, rumeni strnadi Emberiza citrinella in drevesne cipe Anthus trivialis. Oglašala se je pivka Picus canus, iz smeri Grmeza pa je priletela zelena žolna Picus viridis - kakšno naključje. Na drogu električne napeljave je hrano iskal par vijeglavk Jynx torquila. V mejicah ob Iščici so me presenetili prvi kobilarji Oriolus oriolus, na grmih pa prvi rjavi srakoperji Lanius collurio. Pri Izviru sem naletel na manjšjo monokulturo bičjih trstnic Acrocephalus shoenobaenus, ki se ni pustila motiti pri svojih notranjih konfliktih. V tem sem v zraku zagledal dva škurha. In glej ga zlomka! Eden je veliko manjši od drugega! Po pogledu čez daljnogled mi je hitro postalo jasno da sem opazoval malega škurha Numenius phaeopus v družbi z velikim Numenius arquata.
Pri Igu smo bili presenečeni nad velikim številom belih štorkelj Ciconia ciconia - 6 osebkov je krožilo nad njivami. Tam pa tudi ni bilo miru - poljski škrjanci Alauda arvensis in rumene pastirice Motacilla flava so se preganjali ter na veliko peli. Spremljali pa so jih prosniki Saxicola torquatus in repniki Carduelis cannabina, ki so iskali hrano po njivah.
Na poti do Iškega morosta naju je z Nejcem presenetila mala uharica Asio otus, ki je sredi dneva zletela iz drevesa, ter nekaj kukavic Cuculus canorus, ki so nezadržno prepevale svoj monoton napev. Takoj ob prihodu do rezervata smo opazili dva rjava lunja Circus aeruginosus - enega samca ter eno samico. Samec se je podal nekoliko preveč severno in je v svojo grozo naletel na nekoliko srboritega velikega škurha, ki se je odločil braniti svoj teritorij na življenje in smrt. A slednje mu ni uspelo doseči, saj so se vsi njegovi napadi končali s klavrnim premikom lunja v stran. Od gnezdilk so nas navdušile še repaljščice Saxicola rubetra, prve divje grlice Streptopelia turtur, črnoglavke Sylvia atricapilla, kobiličar Locustella naevia in številni veliki strnadi Emberiza calandra. Ob vrnitvi sem videl še par dolgorepk Aegithalos caudatus, vodomca Alcedo atthis in par brinovk Turdus pilaris, Nejc in Matija pa sta opazila še škrjančarja Falco subbuteo.


Whitethroat Sylvia communis


A pair of Stonechats Saxicola torquatus


Wryneck Jynx torquila


Droping of a Otter Lutra lutra


Red-backed Shrikes Lanius collurio


Greater Curlew Numenius arquata and a Whimbrel Numenius phaeopus


Sedge Warbler Acrocephalus shoenobaenus


Skylark Alauda arvensis


Yellow Wagtail Motacilla flava cinereocapilla


Yellowhammer Emberiza citrinella with nesting material


A part ob White Stork Ciconia ciconia flock


Female Marsh Harrier Circus aeruginosus


Greater-spotted Woodpecker Dendrocopus major


Relaxed birders


Fieldfares Turdus pilaris (by Mitja Denac)

Birders: Matija Mlakar Medved, Nejc Poljanec, Mitja Denac
Area between Pijava Gorica and Iški morost

White Stork 7
Marsh Harrier 3
Lapwing 20
Greater Curlew 3
Whimbrel 1
Turtle Dove 5
Cuckoo 3
Long-eared Owl 1
Green Woodpecker 1
Grey Woodpecker 1
Greater-spotted Woodpecker 2
Wryneck 3
Skylark 10
Yellow Wagtail 10
Common Nightingale 20
Whinchat 15
Stonechat 15
Blackcap 10
Common Whitethroat 25
Sedge Warbler 6
Grasshopper Warbler 1
Red-backed Shrike 3
Golden Oriole 5
Linnet 10
Yellowhammer 20
Corn Bunting 10
Fieldfare 1 pair
Long-tailed Tit 2
Kingfisher 1
Hobby 1





  

No comments:

Post a Comment