Friday 15 April 2016

14. April

V četrtek, 14. aprila 2016 smo Matija, Nejc in Mitja sodelovali pri popisu velikega škurha Numenius arquata na Ljubljanskem barju. Popis smo izvedli na eni ali dveh popisnih točkah, na katerih smo čakali 2 uri ter beležili velike škurhe ter njihove aktivnosti. Popis je potekal od 16.30 do 18.30 ure, kakšno uro pred in po tem pa smo izkoristili za običajen teren v okolici Iga. Na popisu smo opazili 3 osebke škurha, vendar sta bila dva žal ne gnezdeča, eden pa že na znani lokaciji. 
Od ostalih gnezdilk so aktive že pribe Vanellus vanellus, ki preganjajo ujede in vrane, poljski škrjanci Alauda arvensis, drevesne cipe Anthus trivialis, pivka Picus canus, rumene pastirice Motacilla flava, rjave penice Sylvia communis, črnoglavke Sylvia atricapilla in prosniki Saxicola torquatus. Peli so še slavci Luscinia megarhynchos, veliki strnadi Emberiza calandra in rumeni strnadi Emberiza citrinella.
Zaradi močnih padavin dopoldne je potekala kar močna selitve ujed, ki so se dvigale s termiko, saj so temperature narasle do okoli 20°C. Med zanimivejšimi smo opazili 8 rjavih lunjev Circus aeruginosus, enega pepelastega lunja Circus cyaneus, več kot 40 kanj Buteo buteo, skobca Accipiter nisus, odraslega sokola selca Falco peregrinus ter 3 črne škarnike Milvus migrans
Presenetilo nas je tudi nekaj drugih selivk, kot naprimer 2 pogorelčka Phoenicurus phoenicurus, mlinarček Sylvia curucca, smrdokavra Upupa epops, travniške cipe Anthus pratensis, nekaj repnikov  Carduelis cannabina ter trstni strnad Emberiza shoeniclus
Na nasutju ob S Ižanski cesti je še vedno svatoval mali deževnik Charadrius dubius, na gnezda v Iški Loki in Mateni pa so se vrnile bele štorklje Ciconia ciconia.


Grey-headed Woodpecker Picus canus


Two Black Kites Milvus migrans (by Nejc Poljanec)


Little Ringed Plover Charadrius dubius after display


Female Redstart Phoenicurus phoenicurus


Skylark Alauda arvensis and Tree Pipit Anthus trivialis


White Stork Ciconia ciconia feeding in a canal


European Pond Turtle Emys orbicularis


Pair of Linnets Carduelis cannabina


Lesser Whitethroat Sylvia curucca


Birders: Matija Mlakar Medved, Nejc Poljanec, Mitja Denac
Eastern Barje

Mallard 5 pairs
Grey Heron 5
White Stork 2 pairs
Black Kite 3
Marsh Harrier 8
Buzzard 40+
Kestrel 5
Peregrine 1 ad.
Little Ringed Plover 1
Lapwing 10 pairs
Great Curlew 3
Skylark 10 singing
Tree Pipit 20+
Meadow Pipit 2
Yellow Wagtail 5
Nightingale 5
Redstart 2
Stonechat 5 pairs
Blackcap 10
Common Whitethroat 7
Lesser Whitethroat 1
Hooded Crow 30
Linnet 15
Reed Bunting 1
Corn Bunting 5
Grey-headed Woodpecker 1
Hoopoe 1

No comments:

Post a Comment