Sunday 7 May 2017

4. May

V četrtek smo se Luka, Matija und ich zelo zgodaj podali na barjanski teren. Od sedmih pa do pol dvanajstih smo cruzali po traviščih iščoč kar koli zanimivega. Takoj po prihodu smo skočili pogledat kako gre letos pisani penici Sylvia nisoria. Kljub temu, da ji je neozaveščen kmet zmuljčal tretjino mejice, je v preostalih dveh tretjinah le pel en samec. Prav prikupno!
A ako smo iskreni velja povedati, da se je marsikaj pripetilo tudi že pred pisano penico, pravzaprav na poti tja. Jahajoč kolesi sva z Lukom vneto pritiskala pedale ter se počasi premikala skozi sistem njiv ter travnikov. Pri Igu bi veljalo omeniti samico rdečenoge postovke Falco vespertinus. Ko sva pri Izviru zavila na stransko cesto sva zadovoljna ugotovila, da se je vrnila monokultura bičjih trstnic Acrocephalus schoenobaenus, med bilkicami na traviščih pa so vneto svirali vsaj trije kobiličarji Locustella naevia. Na dolgi ravni cesti sva daleč pred seboj zagledala tudi manjšo pojavo - hermelina Mustela erminea. Za časa najinega pristanka pri mejici s penico se nama je začel približevati Matija, ta iz druge smeri po isti cesti. Najine oči so seveda budno spremljale njegovo pojavo. Naenkrat pa explosion of white! Izpod Matijevih koles sta se pognali dve ČOPASTI ČAPLJI Aredola ralloides, brezsramno zaokrožili ter se usedli na neko drevo. Med tem intense dogodkom nas je preletel še prvi letošnji (samec) sršenar Pernis apivorus. Nekakšen fini vibe so nam delali slavci Luscinia megarhynchos, drevesne cipe Anthus trivialis in kobilarji Oriolus oriolus. Ker smo bili prijetno zgodnji smo zasačili še dva poljska zajca Lepus europaeus - zajci so postali na Barju (verjetno zaradi lova) že precej redki. V isti mejico kot je pela pisana penica nas je pojoč in hormonsko neuravnovešen pričakal samec prvega letošnjega rjavega srakoperja Lanius collurio. Ko smo menili, da je čas za odhod na Parte nas je veselo preletela še ena čopasta čaplja, torej tretja danes.
Ko smo se vračali mimo Iga smo na poljih, ravno sveže preoranih, imeli jato 7 belih štorkelj Ciconia ciconia. Kar se tiče gnezdilk so se pojavile prve repaljščice Saxicola rubetra ki niso selitvene pač pa veselo prepevajo. Ko smo se zategnili do Part naju je Lukec žal zapustil zaradi šolskih obveznosti, z Matijo pa sva se še kakšno uro pojala po Partih. Zasledila sva še samico rjavega lunja Circus aeruginosus, prepelico Coturnix coturnix in prib. 20 prib Vanellus vanellus. Žal je ob 11.30 napočil konec in po prijetnem sončnem jutru sva se odvlekla v deževno prestolnico.
Tulele bi omenil morda le še eno precej interesantno opazovanje: v petek (5.5) zjutraj sem se po obupno meglenem Barju peljal v šolo, ko je Ižanko nizko preletel RJAVI ŠKARNIK Milvus milvus. Na Partih smo se z družino ustavili in uspel sem narediti nekaj slik, a so zaradi odurne svetlobe žal bolj slabe (sami se lahko prepričaste spodaj:). No to je to, se čujemo!



Sedge Warblers Acrocephalus schoenobaenus


Stoat on the road



Squacco Herons Aredola ralloides


Male Golden Oriole Oriolus oriolus


Male Red-backed Shrike Lanius collurio


Hare Lepus europaeus



Male Barred Warbler Sylvia nisoria


Squacco Heron #3


Feet protection from dewy grass


Whinchat Saxicola rubetra 


Female Marsh Harrier Circus aeruginosus mobbed by crows


Tractor destroying Lapwing's nests



Red Kite Milvus milvus - sorry for the qualitiy, I saw it much better. 

Birders: Matija Mlakar Medved, Luka Poljanec, Mitja Denac
Grmez, Ig, Parte

Sedge Warbler 10
Grasshopper Warbler 3
Golden Oriole 5
Barred Warbler 1
SQUACCO HERON 3
Whinchat 10
Stonechat 15
Whitethroat 5
Quail 1
Lesser Whitethroat 2
Red-backed Shrike 1m
Red.footed Falcon 1f
Tree Pipit 10
Nightingale 5
White Stork 7
Lapwing 20
Marsh Harrier 1f
RED KITE  1 - observed on 5th May in the foggy morning







1 comment:

  1. Kot sem obljubil... Absolutno zabavno (Jokerjevsko) branje, poleg tega pa še polno - strokovnega znanja! Eh, ko bi jaz imel take srednješolske sošolce!
    SandiBandi

    ReplyDelete