Tuesday 8 March 2016

8. March

Danes smo Matija Mlakar Medved in moja družino odpravili na teren na Ljubljansko barje. Vreme je bilo oblačno, temperatura okoli 3°C. Občasno je rahlo deževalo.
Pri Strženu smo zabeležili pepelastega Circus cyneus in rjavega lunja Circus aeuruginosus ter dve večji jati rečnih galebov Chroicocephalus ridibundus, ki sta skupaj šteli okoli 200 osebkov. Opazili smo tudi pikastega martinca Tringa ochropus, pivko Picus canus ter kormorana Phalacrocorax carbo. Na poplavljenih travnikih so počivale velike bele čaplje Ardea alba, 12 labodov grbcev Cygnus olor ter 20 mlakaric Anas platyrhynchos. Pri železnici nas je presenetil hermelin ali velika podlasica Mustela erminea. Na njivi se je prehranjevala jata 30 belih pastiric Motacilla alba. Na robovih poplavljenih travnikov je počivalo 50 kozic Gallinago gallinago.  Presenetil nas je veliki srakoper Lanius excubitor Erik iz gorske tundre, ki je ulovil in nabodel manjšega vretenčarja.
Ob cesti Podkraj-Črna vas se je hranil en rumenonogi Larus michahellis ter 76 rečnih galebov. Prisotna je bila tudi večja skupina 32 velikih belih čapelj. Nekaj deset metrov južno je ob cesti je počivala jata 90 prib, med katerimi smo poleg škorcev opazili tri togotnike Calidris pugnax. Z novo jato prib, ki je preletela območje in je štela cca. 30 osebkov je priletel tudi rdečenogi martinec Tringa totanus. Jata se žal ni usedla.
Pri Izviru ni bilo poplav, opazili smo le vrane Corvus cornix, krokarja Corvus corax in kanjo Buteo buteo.


Floods at Stržen


Stoat Mustela erminea


Stoat Mustela erminea


Yellow-legged Gull Larus michahellis


Black-headed Gulls Chroicocephalus ridibundus


Flock of 76 Black-headed Gulls


Three Ruffs Calidris pugnax


Resting flock of Lapwings Vanellus vanellus


Redshank Tringa totanus - note the white edge


Birders: Matija Mlakar Medved, Katarina and Mitja Denac
Stržen, Črna vas and Ig area

Hen Harrier 1
Green Sandpiper 1
Marsh Harrier 1
Mallard 20
Snipe 50
Cormorant 1
Grey Woodpecker 1
Black-headed Gull 200
Great Grey Shrike Erik from mountain tundra
Great Egret 42
Yellow-legged Gull 6
Lapwing 217
Ruff  3
Redshank 1
Raven 1
White Wagtail 30
Mute Swan 12
Stoat 1


No comments:

Post a Comment