Saturday 12 March 2016

11. March

Danes smo Luka, Jon in Nejc Poljanec popoldne pregledali ptice Ljubljanskega barja, in sicer na območjih ob Ižanski cesti, v okolici vasi Iška Loka, ob cesti Lipe-Podkraj, ter med Podpečjo in Notranjimi Goricami.
Najprej sem se Luka vozil pa makadamskih cestah v okolici Ižanke, kjer so svatovale pribe Vanellus vanellus, ter par velikih škurhov Numenius arquata. Veliko je bilo pojočih rumenih strnadov Emberiza citrinella ter trije pojoči prosniki Saxicola rubicola. Čezme je letel klin 21 kormoranov Phalacrocorax carbo, v kanalu pa je sedel pikasti martinec Tringa ochropus.
Severno od vasi Iška Loka je bilo na poplavljenih njivah 60 prib, med njimi 2 zlati prosenki Pluvalis apricaria, hranilo pa se je 35 velikih belih čapelj Ardea alba in pepelasti lunj Circus cyaneus.
Ob cesti Lipe-Podkraj je bilo 30 velikih belih čapelj, rečni galeb Chroicocephalus ridibundus, 3 rumenonogi galebi Larus michahellsis.
Med Podpečjo in Notranjimi Goricami je bila na razmočeni njivi jata 30 prib, med katerimi se je prehranjevalo 6 togotnikov Philomachus pugnax, en pikasti in en rdečenogi martinec Tringa totanus.



Golden Plovers Pluvalis apricaria
(by Jon Poljanec)



Green Sandpiper Tringa ochropus


Lapwings Vanellus vanellus

(by Luka Poljanec)


Mallard 20
Great Egret 70+
Hen Harrier
Lapwing 150
Golden Plover 2
Redshank 
Green Sandpiper 2
Ruff 6
Curlew 2 singing
Wood Pigeon 10
Stock Dove 40
White Wagtail 4
Stonechat 3 singing
Raven 4






No comments:

Post a Comment