Thursday 24 March 2016

22.- 23. March

23. 03. 

V sredo sem se po pouku s kolesom odpravil na Ljubljansko barje. Padal je rahel dež, pihal pa je srednje močan veter. Temperatura je bila okoli 5°C. Pri Partah sta svatovali dve pribi Vanellus vanellus, v grmovju pa so se spreletavali vrbji kovački Phylloscopus collybita. Na travnikih je bila večja skupina čapelj in sicer 25 velikih belih Ardea alba in 5 sivih Ardea cinerea. V okolici je lovil tudi odrasel samec rjavega Circus aeruginosus in 5 pepelastih lunjev Circus cyaneus. Na travnikih južno je sedel par velikih škurhov Numenius arquata. Pela sta dva poljska škrjanca Alauda arvensis ter velika starnada Emberiza calandra.
Med Partami in Igom so se v mejicah ustavile večje količine pevk, med katerimi je izstopalo 54 taščic Erithacus rubecula, 78 vrbjih kovačkov ter tamariskovka Acrocephalus melanopogon. Slednje žal nisem uspel fotografirati, saj ni bila ravno najbolj pripravljena sodelovati. Omeniti velja da sem v približno tro-urnem terenu na dokaj majhnem območju opazoval vsega skupaj 161 vrbjih kovačkov ter 66 taščic. Na njivah se je prehranjeval še duplar Columba oenas ter dva para prosnikov Saxicola torquatus. Tudi danes so bile na barju ene izmed prvih kmečkih lastovk Hirundo rustica.


Fritilltarie Fritillaria meleagris


Male Marsh Harrier Circus aeruginosus - note the curlew in the background


Male Marsh Harrier Circus aeruginosus


Female Hen Harrier Circus cyaneus


Barn Swallow Hirundo rustica


Chiffchaff Phylloscopus collybita


Great Curlew Numenius arquata


Corn Bunting Emberiza calandra (by Mitja Denac)

Birder: Mitja Denac
Area between Parte and Ig

Great Egret 25
Grey Heron 5
Mallard 5
Marsh Harrier 1 male
Hen Harrier 6
Buzzard 7
Kestrel 2
Pheasant 2
Lapwing 7
Eurasian Curlew 3
Domestic Pigeon 15
Stock Dove 1
Skylark 2
Barn Swallow 5
White Wagtail 2
Robin 66
Black Redstart 1 male
Stonechat 2
Song Thrush 1
Blackbird 5
Moustached Warbler 1
Chiffchaff 161
Magpie 5
Hooded Crow 30
Starling 10
Yellowhammer 10
Corn Bunting 2

(by M. Denac)

22. 03.

Danes sva se Matija Mlakar Medved in Nejc Poljanec ob 14ih odpravila na Ljubljansko barje v okolico Ižanske ceste. Na severnem delu sva opazovala 13 svatujočih parov prib Vanellus vanellus ter 4 osebke velikih škurhov Numenius arquata, ki so verjetno pripadali 2 paroma. Opaziti je bilo prve tri letošnje kmečke lastovke Hirundo rustica, 4 pinože Fringilla montifringilla, 20 travniških Anthus pratensis in 4 drevesne cipe Anthus trivialis, 25 rumenih Emberiza citrinella in 6 trstnih strnadov Emberiza schoelinus ter 50 vrbjih kovačkov Phylloscopus collibyta, zabeležila sva 6 pojočih poljskih škrjancev Alauda arvensis. Ob cesti se je hranila večja jata 23 velikih belih čapelj Ardea alba. Proti Igu so lovili 3 pepelasti lunji Circus cyaneus (2 mladiča in 1 odrasla samica) in kragulj Accipiter gentilis



pair of Eurasian Curlew Numenius arquata


Yellowhammer Emberiza citrinella

(by N. Poljanec)



Mallard 7
Great Egret 23
Grey Heron 5
Hen Harrier 3
Lapwing 23
Eurasian Curlew 4
Snipe 3
Stock Dove 4
Great Spotted Woodpecker
Skylark 6 singing
Tree Pipit 4
Meadow Pipit 20
Stonechat 7
Blackbird 15
Chiffchaff 50
Wren 2
Raven 4
Chaffinch 20
Brambling 3
Yellowhammer 25
Reed Bunting 6






No comments:

Post a Comment