Sunday 13 March 2016

12. March

Danes smo se Luka, Jon in Nejc Poljanec opoldne odpravili na predele Ljubljanskega barja južno od Kozlarjevega gozda, v okolico naravnega rezervata Iški Morost ter med Podpeč in Notranje Gorice.
Med Ižansko cesto in Kozlajevim gozdom smo opazovali 3 jate skupaj 200 prib Vanellus vanellus, med njimi pa eno zlato prosenko Pluvialis apricaria, na območju se je hranila večja jata 37 velikih belih čapelj Ardea alba, med njimi pa je bila ponovno (tukaj) prisotna podvrsta Ardea alba
MODESTA. Na travnikih je bilo 9 selitvenih poljskih škrjancev Alauda arvensis, 15 trstnih strnadov Emberiza schoelinus, 3 vrbji kovački Phylloscopus collybita, 2 velika srakoperja Lanius excubitor ter 2 pepelasta lunja Circus cyaneus. S površin severno od Iškega Morosta se je dvignila jata 56 žerjavov Grus grus, ki so bili opazovani že 10. marca pri Podpeči (tukaj) in odlela na zahod.
Ob cesti Podkraj-Lipe je na razmočenih njivah sedela jata 75 prib, med katerimi sta bili prisotni dve zlati prosenki. Na tla je pristalo 8 rumenonogih galebov Larus michahellis, ponovno pa nas je preletela že omenjena jata žerjavov, ki so jim sledili še trije osebki, vsi so pristali severno od Iškega Morosta, od koder so nekaj ur prej zleteli.
Med Podpečjo in Notranjimi Goricami smo opazovali jato 18 prib, ter novo jato, tokrat 24 žerjavov, ki so leteli na zahod in najverjetneje pristali poleg prve jate.



First flock of cranes Grus grus
by: Jon Poljanec


Second flock
by: Jon Poljanec 


Golden plover Pluvalis apricaria
by: Nejc Poljanec



Mallard 20 +
Great Egret 80 +
Eastern Great Egret (ssp. modesta)
Hen Harrier 2
Crane 83
Lapwing cca. 300
Golden Plover 3
Grey-headed Woodpecker
Skylark 9
Great Grey Shrike 2
Chiffchaff 3
Chaffinch 20
Reed Bunting 15




No comments:

Post a Comment