Saturday 10 March 2018

Spring alive

Zdravo!

Nemara ste zapazili strahovito zanemarjenost, s katero se naš blog zadnje mesece sooča. Če ne, toliko bolje, če ja, pa se vam iz globin naših src, razpokanih od same bridkosti, iskreno opravičujemo za pomanjkanje svežih barjanskih novic. Kriviti gre kakopak šolski sistem, ki nas je v zimskem času tako srdito bremenil, ter nesramno nizke temperature, ki so skušale ohladiti celo našo ptičarsko strast.

Pardon.

Razmeram navkljub smo se po nedavnem umiku sibirskega anticiklona iznad Barja malce razživeli! Od tod tudi butast, a hecen naslov objave. Barja seveda pozimi nismo docela zapustili, zato vam najprej podarjamo nekaj obče-zimskih utrinkov, nato pa še temeljit opis zgodnjespomladanskega stanja! Zima je bila podobna vsem poprej - Barje je gostilo številne kaline (Pyrrhula pyrrhula), pinože (Fringilla montifringilla) in druge ščinkavce, kot so dleski (Coccothraustes coccothraustes) ali čižki (Spinus spinus), novembra je čezenj zavela sapica vinskih drozgov (Turdus illiacus) in brinovk (Turdus pilaris). V venečem drevju so obstale pivke (Picus canus) in detli (Dendrocopos major & minor). Po mejicah so se podile tudi razveseljujoče jatice dolgorepk (Aegithalos caudatus), po kanalih pa so brodili mokoži (Rallus aquaticus) in se ogibali zalitih nutrij. Hja, zima kot zima!

Nekolikanj manj standardne so novice o prezimujočih velikih srakoperjih (Lanius excubitor) - v letošnjem letu se je namreč njihovo število PREPOLOVILO! Zimski čas so popestrile tudi dolgotrajne poplave na zahodnem kosu Ljubljanskega barja, ki so začasno pribežališče nudile številnim mlakaricam (Anas plathyrhynchos) in kreheljcem (Anas crecca), med zalitimi grmišči pa se je spreletavalo celo nekaj sivih gosi (Anser anser) in celih 8 žerjavov (Grus grus), ki so se naposled vendarle uredili in odleteli v tople kraje.




Typical winter Barje <3



November sky - smaller Redwing invasion.


The lost Cranes around Bevke


Winter Pyrrhula



DendroKUPUS hihihihi - above: Great Spotted, bellow: Lesser Spotted


A group of Teal!


Siehst du, Paula! Das Reh kann das AUCH!


Es gibt so viele!!!


A curious and extremely adorable Long-tailed Tit


El Brambling


A beautifull Barje meadow


Toliko o zimi - za filing. Ker pa so v zadnjem tednu temerature porasle za 30 stopinj celzija (namreč z -16 na +15), je deželo nenadoma preplavil spomladanski vibe, ki se je najbolj eklatantno manifestiral skozi enormno količino žerjavov, ki so v prvem sončnem dnevu zdrsnili čez Slovenijo. Številke so bile naravnost bizarne - Matej je na Javornikih naštel skoraj 9000 žerjavov, nemarno veliko jih je bilo tudi na Dravskem polju, uslišal pa jih je lahko vsak smrtnik, če je le odprl okno v beli Ljubljani, do katere so privršali preko barjanske ravnice. Tam jih je bil že prej prestregel Jon in skupno naštel 6 debelih jat. Ker so, kot vse kaže, skoraj vsi žerjavi na sever poleteli v četrtek, jih ne včeraj ne danes na Barju ni bilo zapaziti nič več...

Pomlad pa nam naznanje še vse kdo drug! Številne selivke so bile docela iznenadene zaradi debele snežne odeje, ki pomladi navkljub pokriva barjanske travnike - uborni prosniki (Saxicola torquatus) se zmedeno gnetejo na robovih rek, s katerih je pluskanje vode že odneslo sneg, in lovijo tamkajšnje žužke. Jon je opazil celo neodgovorno kmečko lastovko (Hirundo rustica), ki je po vsej verjetnosti ravno obračala nazaj proti ekvatorju. V gnojnih, od konjev steptanih lužah se gnetejo prve pribe (Vanellus vanellus) in škorci (Sturnus vulgaris). Na snegu nastajajo luže, ki jih že polnijo nekatere bolj razveseljujoče podobe, na primer škurh (Numenius arquata) ali dolgorepe race (Anas acuta). Po steblikah in koruzi (ki je bila zasajena zgolj zavoljo subvencij in je kakopak ostala nepožeta) se sprefrčavajo tudi številni strnadi (Emberiza sp.), in zadnji veliki srakoperji, ki lovijo neprevidne, po snegu vandrajoče rovke. Seveda je Mitja, čuden kakor je, z avtobusa nad skrajno vzhodnim delom LjuBarja zapazil tudi sila redkega obiskovalca barjanskega neba - BELOREPCA (Haliaetus albicilla), ki ga je ujev tudi v objektiv! Car!

Sneg se urno tali, rečice prestopajo bregove, ljubo nam Barje pa hitro zaliva pomlad!!







Only few of more than 20 000 Cranes (Grus grus), that flew over the country on thursday!






1, 2, 3 BUNTINGS
(1 - reed, 2 - yellowhamm, 2 - cornflakes)


slapwing in a sloppy pool


Slapwings slapping their wings..


Excuse me, sir?


Stonechat... or maybe SNOWCHAT? 


Kajmak in mermelada


footprinting


silly Pipit - Meadow Pipit


Relaxed birder?


Stock Doves!! 1st to arrive


Relaxed BIKER


Ain't no mountain high, ain't no RIVER WIDE ENOUGH hoho


Black headed gulls and also few less common gulls in Barje - Common Gulls


Common Gull, being rather uncommonly annoyed by this common Hooded crow


A WHITE TAILED EAGLE! He isn't mobbed by anything, because Common Gull and Hooded Crow are already mobbing each other!


Yo, snowshrike


Spring alive (catkins blooming) all around the winter visitor...


Noch ein Ente - SPINTAIL <3





LP, Matija



No comments:

Post a Comment