Thursday 15 March 2018

Flooding!

Jov!

V manj kot tednu dni se je stanje DRASTIČNO spremenilo, zakaj gorke mase sredozemskega zraka so sila nenadno raztalile obilico snega, ki je debelo pokrival deželo. Nenaden preobrat v procentualni zastopanosti agregatnih stanj vode je povzročil grotesken pomik te fine spojine v nižje nadmorske višine, kar se je marsikje odrazilo v razlivanju rek!

Kot običajno je bilo med najbolj zalitimi območji poleg spodnjega toka Krke in Dravinje tudi ljubo nam Barje. Strugi Ižice in Ljubljanice sta kot običajno prestopili bregove, opazno pa je bilo tudi gromozansko razlivanje reke Iške. Iška se zaradi manjšega vodozbirnega območja, nedavno ustvarjenega odtoka v podzemlje in zaradi ogabno regulirane struge namreč razlije nekoliko redkeje.



A rather problematic situation, caused by Iška river


Great white Egrets in da haus


A vast flooded area around Črna vas

V torek sva Matija in Julijana na Barje pricurljala preko Dolgega mostu. Pregled poplavnega gozda v Rakovi Jelši je nanesel osladno spomladansko bobnanje velikih detlov (Dendrocopos major), razuzdano popevanje pivk (Picus canus) in javna oznanila več kot štirih črnih žoln (Dryocopus martius). Gozd je brnel od številnih drobnih ptic, med drugim kratkoprstih plezalčkov (Certhia brachydactyla), vseh sort sinic in razposajenih vrbjih kovačkov (Phylloscopus collybita). Med krošnjami se je sredi dneva smukal tudi droban rjav netopir (verjetno Pippistrelus sp.), ki ga je očitno obudila toplina s soncem obsijanega lubja, pod katerim je nemara prespal celo zimo. Mogočno in hitro tekočo Ljubljanico sva prečila s pomočjo nekoliko naključnih cevi, nato pa odkolesarila naprej ob nemarno polni strugi reke Iške.





Spring forest, full of Dendrokupus sounds!


Now you see me CITRONČEK - Gonepteryx rhamni


Saffron flowers - Crocus sativus - ŽAFRANČKI


SPRING SO ALIVE!


Voda je oblivala preštevilna polja vzdolž Črne vasi, po katerih so se blatno kobacali tolsti labodi (Cygnus olor), velike bele čaplje (Ardea alba) in veliko prib (Vanellus vanellus). Ker sva poprej tega dne zapazila močvirsko sklednico (Emys orbicularis), ki je počasi, a neulovljivo polzela v vodo, so bile najine oči pričakujoče uprte v prisojne bregove kanalov. Želv sicer ni bilo nič več, a Julijana je kaj kmalu zapazila neodgovornega mokoža (Rallus aquaticus), ki je slabo organizirano postopal ob deroči rečici in hrepenel po nekoliko nižjem vodostaju.


A little less distasteful on a flooded field - Mute Swan


The irresponsible Water Rail

Ob bližnjem pregledu zalitih polj in na njih prisotnih mas prib sva v jatici ugledala tudi 3 trapaste zlate prosenke (Pluvialis  apricaria), ki svoje superiornosti nad ostalim življem svojemu trudu navkljub niso mogle skriti. Bistrih misli so postopale po poplavljenem travniku in se distancirale od prostaških prib. Podobno so se nelagodne gneče na zalitih površinah lotevali pikasti martinci (Tringa ochropus) in razposajen par velikih škurhov (Numenius arquata), ki je neutrudno preletaval območje in veselo produciral svoj svatovski zvok. Upamo, da bosta imela pri načrtovanju družine letos več sreče!



Hunger games, man


A somewhat hard-obtainable photography of a honey bee <3


Three Golden Plovers have successfully mixed in a Lapwing flock


Great Curlew in courtship display! One of less than five left on Barje



Good morning, teloh

Ob zanesenem opazovanju prosenk, ki so na spomladanskem Barju vselej ena največjih atrakcij, sva skoraj spregledala mimobežni jati žerjavov (Grus grus), ki sta nase opozorili s svojim nezemskim gruljenjem in obotavljanjem nad mikavnim Barjem pod seboj. Štirje ubežni delci jate so sklenili celo pristati, kar so nakazali s strmim spustom in stratosfere nekam v Ljubljansko kotlino. Medtem se nama je pridružil tudi Mitja, ki se po varljivih kolovozih lahkomiselno vozi z nezanesljivim kolesom, s katerega se često prekucne na nos. Ogledali smo si še razlitje zgornjega toka Ižice, ki je naše čevlje velikodušno napolnila s kontaminirano vodo, naše duše pa z veseljem ob pogledu na prvih 7 spomladanskih regelj (Anas querquedula), ki jih začuda niso postrelili v jadranskem selitvenem koridorju. Za konec so naju proti večeru ob Ižanki preleteli še štirje sila razveseljujoči vinski drozgi (Turdus iliacus), ki so nekolikanj neobičajni za ta spomladanski čas!


Es gibt auch Regen


Should I stay or should I go?


Not all Cranes appear to have flown back to North Europe quite yet ...


The first few Garganeys have arrived!!!


Father Krim and the floods beneath ...


Neskončno in popolno, kakršno Barje je, pa ima kakopak ponuditi še več! V sredo popoldan je Jon, izmučen od popisa srednjega detla v zgodnjih jutranjih urah kakršen je bil, vendarle odštorkljal ob Ižanki nizdol. Tam je v koruznem strnišču zapazil lepo število zlatih prosenk, ki jih je poslej uspel fotografirati tudi v letu! Jon car! Poleg tega je dva dni poprej opazoval še prvega letošnjega togotnika (Philomachus pugnax).



The first RUFF of the season!



Some Flying Gold


The Plovers in a degraded habitat.

Če je barjanska zemlja dovolj zalita, jo nekdo tlači vsak dan. Danes, na primer, je to počel Mitja. Kajne, Mitja? Po šoli je vestno odškripal do ostankov vode severno od Iškega Morosta, kamor se je odpravil iskat prosenke. Našel pa ni zgolj njih! V drevesu ob cesti je namreč ugledal neugledno bulo, ki jo je kaj kmalu identifciral kot BOBNARICO (Botatus stellarus), prvo svoje sorte, ki je svoje nenavadno konstruirano telo položila na barjanske travnike! Ker se človeku vedno serje po več bobkov hkrati, je mitja le nekaj metrov naprej v žbunju zapazil tudi ljubko, bistveno manjšo bulo - GRAHASTO TUKALICO (Porzana porzana), ki je drobila po rečnem bregu, nekoliko kasneje pa še prvega letošnjega malega deževnika (Charadrius dubius). Noro!



More Garganeys <3


A disturbing, red teethed Coypu skull


To JE bobnarica, majkemi - Great Bittern, extremely rare on Barje


An amazing pic of the Spotted Crake!



LP, Barjanski tiči

No comments:

Post a Comment