Sunday 18 March 2018

Cold Migration

So poplave ful?

Trudu in krvavim naporom pri razkopavanju in maličenju ljubega nam Barja so jo poplave kmetijskemu sektorju zopet dobro zagodle, saj še vedno vztrajajo na glomazno velikem območju. Zaradi konstantnega pršca in neugodnih temperatur je vestno pregledovanje zapeljivo zalitih površin nemalo oteženo! Ob ostrih vetrovih, gosti oblačnosti in zateženi meteorni vodi se je danes tekom dneva temperatura le zniževala, moji prsti pa krneli. Predpostavimo, da je to poglavitni razlog za obupno kvaliteto fotografij ...

Ob tolikšni površini poplavljenih zemljišč je sila težko obvladovati razkropljeni ptičji živelj. Pa vendar se trudimo! Danes je bilo tod zapaženih okoli 100 regelj (Anas querquedula), katerih število počasi, a vztrajno narašča, poleg njih pa osamljen kreheljc (Anas crecca). Najbolj vznemirljiv je nenaden priliv togotnikov (Philomachus pugnax), katerih število se je v preteklem tednu povečalo z 1 na 400 osebkov. Žur. Te nepriljudne ptice se naravnost posrečeno podijo po mokrih robovih travnikov in veselo zobajo utopljene prebivalce kmetijskih površin. Ker se togotniki že med seboj groteskno razlikujejo v velikosti, kot običajno niso opazili in ekskomunicirali priskledniških pobrežnikov, ki so imigrirali v njihovo jato. Tako je bilo med njimi danes moč opazovati peterico RDEČENOGIH MARTINCEV (Tringa erythropus), ki so nejevoljno postopali med njimi in žalostno ugotavljali, da bi v jati prib prav morda naleteli na večji intelektualni bazen. Žal so svojo priložnost zamudili - pribe (Vanellus vanellus) so se povečini namreč že ustalile v zateženih parih, ki iznad odbranih njiv, ki jih bodo preorali v trenutku, ko bodo izlegle jajca, preganjajo večje in manjše motnje. Trape - namesto da bi sistematično razkljuvale pnevmatike vseh barjanskih traktorjev...

Svoje poti v sredo togotniških jat pa si niso utrli le martinci, temveč tudi 2 SPREMENLJIVA PRODNIKA (Calidris alpina), ki sta nedvomno obžalovala ločitev od obetavnejših jat prodnikov nad sredozemskim morjem. Se zgodi. In dasiravno se tu (če dodamo še pikastega martinca (Tringa ochropus) zaključuje seznam bolj kljunatih pobrežnikov, so bili zapaženi tudi nekateri drugi te sorte - namreč galebi! Na velikanskih podvodnih poljih se je poleg blata in naplavin akumuliralo tudi lepo število jat velikih in malih galebov, od sivih (Larus canus) in rečnih (Croicocephalus ridibundus), do premnogih rumenonogih (Larus michahellis).

Absolutno največ endorfinov sta prispevali ljubki rumeni pastirici (Motacilla flava - flava), ki sta se uspeli ugnesti v maso belih kolegic (Motacilla alba).

Sicer je vreme odurno, Barje pa noro!



So much water


Welchem Loffel?


Still a bit of winter - ad. m. Hen Harrier



The three Redshanks in the foggy distance...


Floods in the foggy distance


A Barn Swallow, bringing spring!


Yellow-legged Gulls hangin'


wtf


El Brambling II


Los Rufas


Ruffs up close, but still in the foggy distance ...


Ruffzzzz es gibt so vielee


Good Luck, house!


Helleborus niger <3


Black-headed Gull in da haus


There were obv. more, but too far....


Ducklings! Garganeys (front) and Teal (Background)


*o*  Teloh overlooking the Floods


Flodz


Albino žafran overlooking the Floods - does he approve?


Where from, water?


Fancy seeing you here...


Check the soft winter horns!


Catkins are most confused for not being the most silver surface anymore...



Forest floor with beautiful Hepatica


More water?


Marsh Tit on the bit


Blue Tit + Nuthatch and Great Tit in the background




No comment


The lost DUNLIN ...


Am schonsten - Yellow Wagtail was the only bright coloured thing today :)

LP, Matija

again, i apologise for the indigestible photographs ...





1 comment:

  1. lol, ponovno bralni užitek izpod peresa "neslovevenclna"...me malo manj skrbi za prihodnost mladine vsakic ko tu bralno uzivam, kot bi bil s tabo, fotke cooool!
    SandiBandi

    ReplyDelete