Wednesday 7 December 2016

6. December

V torek sva se z Matijo na večer odpravila na s Soncem obsijano Barje. Dneva si sicer nisva najbolj spretno izbrala, saj je najina odločitev o obisku Barja pustila posledico ali dve na najinem šolskem uspehu, a o tem ne bomo razpravljali tu. Ob prihodu sva ujela še poslednje žarke Sonca, ki je sicer zadnje dni izjemno sramežljivo in se vedno bolj zgodaj umakne Ljubljančanom za Krim.
No, midva sva svetlobo izkoristila za ukvarjanje s velikim srakoperjem Lanius excubitor. Odkrila sva namreč osebek, ki nam že lep čas nenehoma meša štrene s svojim zanimivim pojavljanjem in aktivnostjo. Žal nama ni uspelo prebrati celotne kombinacije (zelo verjetno ima sicer d: rumen, x in l: črn, kovinski), srakoper pa se naju je po nekaj minutah naveličal in se naju odločil zapustiti sama z nekaterimi drugimi prebivalci Barja, ki so si prišli splaknit od nabiranja regrata umazane čebre. Edina zabavna ptica, ki sva jo če zapazila pred temo je bil skobec Accipiter nisus, ki je komično letel tik nad makadamsko cesto, splašila pa sva še dve kozici Gallinago gallinago.
A kot ste morda (vsaj nekateri) že ugotovili je bil glavni namen posvetiti pozornost prenočišču lunjev. In torek je bil rekorden!! Na prenočišče je med 16.00 in 16.30 priletelo in se usedlo v travo najmanj 34 pepelastih lunjev Circus cyaneus, kar se močno približuje siceršnjim Barjanskim viškom, ki se po moji vednosti prav tako gibljejo okoli številke 35.
Prenočišče so si nekje v bližini očitno našle tudi velike bele čaplje Ardea alba, ki jih že vrsto večerov opazujemo kako se zmedeno potikajo po Barju in iščejo svoj dom. A glavna atrakcija so bile, tokrat 3, MOČVIRSKE UHARICE Asio flammeus, ki so se ob oglašanju vsaj treh mokožev Rallus aquaticus podale na lov. Tokrat sem se potrudil malo bolj kot zadnjič in se odločil poskusiti z fotografiranjem. Slike ki so nastale si lahko ogledate in ocenite sami. Ko smo se z napol odmrlimi udi odvlekli do avta je manjši infarkt povzročila kozica, katere vid je očitno že močno pešal, saj je zmanjkalo približno 3 palce, pa bi bila trčila v Matijo.   


The most badass GG Shrike Lanius excubitor


A mountain hut reflecting sun - visible from over 1648748 inches (cca. 42 km)



Hen Harriers Circus cyaneus coming to roost.



Some bad shots of Short-eared Owls Asio flammeus.

Birders: Matija Mlakar Medved, Katarina, Beni, Zarja, Timotej and Mitja Denac

Grey Heron 5
Great Egret 18
Mallard 10
Sparrowhawk 1
Buzzard 5
Kestrel 2
Hen Harrier 34+
Snipe 3
SHORT-EARED OWL 3 
Great Tit 5
GG Shrike 2
Magpie 20
Yellowhammer 15


No comments:

Post a Comment