Saturday 3 December 2016

3. December

Danes smo se Matija, Luka, Nejc, Jon in jaz skoraj cel dan zadrževali na Barju, čeprav nekoliko razporejeno - Matija je zasedal svoj položaj nekje do pol štirih popoldne, ko so prispeli Poljanci, med tem ko sem se sam zaradi neprijetnih šolskih obveznosti na Barju uspel naslikati šele okoli dveh.
Z Matijo sva se tako osredotočila na velikega srakoperja Lanius excubitor - Matija je izsledil kar nekaj osebkov brez barvnih obročkov, kar je prava redkost. Veselje so mu med trudnim prebiranjem ene barvne kombinacije za drugo delali kalini Pyrrhula pyrrhula, zelene žolne Picus virdis, 3 pinože Fringilla montifringilla in še kakšna druga malenkost. Žal sva med trdim delom naletela na brezobzirno gručo bagrov ter njihovih okoljsko neozaveščenih voznikov, katerih plemenski starešina je očitno sklenil odločitev o spremenitvi večine grmišč in mejic v nekaj njivi podobnega. Prav te mejice na Grmezu so izjemnega pomena za prezimujoče kaline, razne ščinkavce, kragulja, malega detla in po novem nekaj 10 stržkom Troglodytes troglodytes, osumljene pa so tudi prenočišča malih uharic.
Trenutno obdobje sibirskega anticiklona je očitno povzročilo, da se je na Barju ustalila že večina, če ne celo vse prezimovalke. Za slednje so se očitno odločile sive pevke Prunella modularis in nekateri trstni strnadi Emberiza shoeniclus. Ako se na Barju zadržiš za dlje časa ti oko lahko uzre tudi večje skupine rumenih strnadov Emberiza citrinella in pa prenekaterega pepelastega lunja Circus cyaneus. A tudi ta teren ni mogel brez bizarne najdbe - z Matijo sva v jarku ob cesti odkrila pester nabor (upajmo) živalskih notranjih organov, katere sva pripisala kakšni domači živali oz. srni. Kot je to očitno že v navadi so razni ljudje začeli na Barje odlagati raznorazne odpadke, kot je naprimer tudi gomila plaščev avtomobilskih gum, ki sva jo odkrila danes. Fej in fuj!
Pozno popoldne smo naredili krajši sprehod in se namestili v bližini prenočišča lunjev, kar se je izkazalo da zelo dobro odločitev. Spat je namreč prišlo kar 18+ osebkov, kar je najvišje doslej in dokazuje da gre za večje prenočišče kot je bilo mišljeno do sedaj. Z Matijo sva dopoldne našla še eno počivališče lunja, in sicer le nekaj iztrebkov in dva izbljuvka. Zanimivo je, da je to počivališče precej oddaljeno od glavnega prenočišča in na dokaj neprimernem travniku - našla sva ga med zasledovanjem srakoperja.
Drugo zanimivost večera je predstavljala iz 3 na 5 številčno obogatena zasedba MOČVIRSKIH UHARIC Asio flammeus. Sove so se iz svojega travnika dvignile v trdem mraku ob 16.45 in začele loviti. Na začetku smo si jih lahko imenitno ogledali skozi daljnoglede, a postalo je pretemno tudi za to. Tokrat slikati ni šlo. Glede na čas in dolžino njihovega obstanka na Barju lahko mirno sklenemo, da gre v našem primeru že vsaj za poskus prezimovanja. V temni polovici dneva smo zaznali še 2 mokoža Rallus aquaticus, velike bele čaplje Ardea alba, ki letijo na prenočišče in pa 3 kreheljce Anas crecca.



Some Great Grey Shrikes Lanius excubitor whose color ring combinations we have been trying to read for a whole day.


Just some Snipes Gallinago gallinago trying to find a place to sit, which is quite hard when all water is frozen. 


Hen Harrier's pellet


Matija being absolutely disgusted after seeing this despicable act of pollution, which is visible in some anomalies in his aura. 


A flying-pass male Hen Harrier Circus cyaneus, probably one of five males, which came to rest later. 


Some extremly relaxed birders -  Luka and Nejc, Matija can also be seen in the phone. (by Mitja Denac) 

Birders: Matija Mlakar Medved, Luka, Nejc, Jon Poljanec, Mitja Denac

Brambling 3
Green Woodpecker 2
Bullfinch 10
Cormorant 3
Dunnock 5
Reed Bunting 5
Wren 20
Water Rail 2
Hen Harrier - 18+ on roost
Snipe 13
Great Grey Shrike 6
Yellowhammer 50
Tree Sparrow 30
SHORT-EARED OWL 5
Great Egret 15
Mallard 20
Teal 3



 

No comments:

Post a Comment