Friday 30 December 2016

30. December

Sibirski anticiklon ter megla sta nam zadnje tedne narekovala bolj ležerni tempo obiskovanja Barja, kot smo ga navajeni. Nespremenjeno vreme je preprečevalo prihode novih ptic na Barje, medtem ko so megleni dnevi z slabo vidljivostjo in neprijetnimi dnevnimi temperaturami preprečevali popisovanje srakoperja. A lepo vreme naju je z Matijo danes le izbezalo iz kamric in popoldne sva družno odpeketala na, s soncem obsijan, ljubljanski tektonski vdor. Kot običajno sva se najbolj ozirala za velikim srakoperjem Lanius excubitor, za katerega sva uspela nabrati kar nekaj koristnih podatkov npr. osebek M je ujel rovko; pa tudi kakšnega nekoristnega npr. nov osebek in neidentificirani osebek se tepeta.
Kljub neizmernim naporom, ki sva jim bila med iskanjem srakoperjev izpostavljena, sva našla dovolj časa, da sva se osredotočila tudi na preostalo avifavno, ki je bila, ne glede na začetni vtis, na koncu kar zadovoljiva. Grmez so kronale običajne zimske ptice npr. kalini Pyrrhula pyrrhula in pivka Picus canus, sva pa registrirala tudi precejšnjo skupino pinož Fringilla montifringilla, ki je v številu dodobra prekosila ščinkavce Fringilla coelebs - na Barju zelo dobrodošel prizor.
Med zavzetim ornitologiranjem sva se zaklepetala z dvema prijaznima ornitologoma, ki sva ju bila srečala. Med drugim smo pokomentirali obupno svinjarijo, ki so jo nemarni lastniki naredili z eno izmed mejic na Grmezu - sami si jo lahko ogledate na sliki.
Med bolj številčne prezimovalce sva tokrat brez strahu vštela rumene strnade Emberiza citrinella, močvirske sinice Poecile palustris, velike bele čaplje Ardea alba in stržke Troglodytes troglodytes. Med njih se je kljub svoji ogromni velikosti in teži uspel prikrasti rumenoglavi kraljiček Regulus regulus, ki pa ga druščina očitno ni sprejela najbolje, saj se je sam klatil po grmovlju. Z žalostjo sva opazila pomanjkanje ujed, ki bi te mase ptic držale v kondiciji - kanjam Buteo buteo in pepelastim lunjem Circus cyaneus pa to delo ne gre najbolje od nog.
Človeka od živali loči kultura, pomemben del te pa so navade in rutine. Iz spoštovanja do le-teh sva obiskala še prenočišče. Žal se je število lunjev več kot prepolovilo, zabeležila sva jih le 10. Vzrok za takšen upad sva poiskala v različnih modnih muhah lunjev, ki se gibljejo predvsem okoli višine, predvsem pa vrste trave. Takšne hibe očitno ne delujejo na MOČVIRSKIH UHARICAH Asio flammeus, ki so bile danes prisotne v številu enakem x, če vemo da velja x2=1040/65. Pri tej enačbi moramo seveda prej vedeti, da se število ptic na terenu obnaša presenetljivo podobno kot razdalja med dvema točkama - ta vrednost ne more biti negativna (v nasprotnem primeru ima naša enačba sicer dve rešitvi).
Za konec: vsem zvestim (pa tudi tistim manj zvestim) bralcem želimo srečno in zanimivih terenov polno novo leto 2017!


Robin Erithacus rubecula - it even tried ice-skating!


Farmers destroying the hedges. 


Grey-headed Woodpecker Picus canus looking very surprised. 


Brambling Fringilla montifringilla trying to hide. 


Male Brambling checking us out.


Distant male Bullfinch Pyrrhula pyrrhula


Very lonely Bullfinch - he was whooping for 10 minutes trying to find one of his kind. 
1 like = 1 prayer


Color-ringed GG Shrike Lanius excubitor - even though we managed to read his right leg we were unable to read the left one, leaving this case wide open.


We can still have some hope in humanity!


A giant plane (probably Boeing 747)

Birders: Matija Mlakar Medved, Mitja Denac

Mallard 10
Phaesant 1m
Cormorant 1
Great Egret 15
Grey Heron 2
Hen Harrier 10
Buzzard 5
Kestrel 4
Snipe 1
SHORT-EARED OWL 4
Kingfisher 1
Grey-headed Woodpecker 1f
Great Woodpecker 3
Grey Wagtail 1
Robin 3
Blackbird 4
Goldcrest 1
Wren 10
Great Tit 15
Marsh Tit 5
Blue Tit 5
GG Shrike 4
Magpie 
Jay
Hooded Crow
Chaffinch 40
Brambling 110
Bullfinch 1m
Yellowhammer 100




No comments:

Post a Comment