Sunday 1 April 2018

April Fools' Day

Nekoliko lepši vremenski obeti so na današnji dan norcev pognali na plano tudi preostanek barjanske naveze. Ob zgodnjih jutranjih urah se je naša četica že zbrala pri Izviru. Medtem ko sem sam lezel iz Škofljice so Poljanci že pogrinjali mizo za velikonočni zajtrk in morda je bil prav bohinjski sir tisti, ki je nevarno blizu privabil tamariskovko Acrocephalus melanopogon. Kljub izjemni zagnanosti predvsem nekaterih članov smo fotografske poskuse po prbl. pol ure opustili zaradi nevarnosti živčnega zloma. Vseeno smo si trstnico vsi dobro ogledali, celo neznana gospa na kolesu, ki je imela sicer levji delež zaslug za neuspelo fotografiranje.
Če oči uperimo onkraj poplav (katerim je bila zadnji mesec upravičeno dodeljena prednostna vloga) uzremo vsesplošno prebujanje in selitev. Barje so dosegle prve vijeglavke Jynx torquila, kukavice Cuculus canorus, rakarji Acrocephalus arundinaceus... Iz močvarne podlage so marsikje že pogledali močvirski tulipani Fritillaria meleagris, vendar so njih cvetovi še ne razkazujejo naokoli ter so tako lahka tarča neuvidevnih gojzarjev.
Zgroženi nad številom novo-posekanih mejic in divjih odlagališč svinjarije smo iz Part prek Matene in Iškega morosta zavili do Bevk. Tamkajšnje poplave, podrobneje predelane včeraj, so se bohotile v soncu ter labodih grbcih Cygnus olor. Vsi pobrežniki so se s fronto pred seboj pobrali na Madžarsko, tesno pa so jim očitno sledile race (Anas, Spatula, Mareca...). Edine zastopnice te skupine so bile mlakarice A. platyrhynchos ter oddaljen par žličaric Spatula clypeata. Pot do poplav je v Tomišlju zmotil sesalec - hermelin Mustela erminea, katerega cikel menjave dlake se ni ujemal s stanjem v okolici. Njegova zaverovanost v neprepoznavnost snežno bele na temnozeleni podlagi je omogočila sprostitev naših foto-frustracij, ki jih je bila vzbudila tamariska. Nekatere frustracije pa so izrazili tudi mimo-vozeči vozniki, ki so trobili našemu ustavljenemu vozili, četudi je bila ustavitev opravljena v skladu s CPP.
Pregled Rakove jelše za sinje žabe se je sicer izjalovil, a nad gozdom je krožil naš prvi črni škarnik Milvus migrans - si je ogledoval gnezdilno območje??  


Happy Easter!


Hey ho!


The only unfortunate shot of Moustached Warbler we have :,(



Finally!



Birders see no birds, because hedges are violently torn out of the landscape. 


Easter Egg with a tail!




Hello beautiful!


Happy faces 


The forest


Black Kite with some food - not visible. 


Have a nice day!! Mitja D. 

No comments:

Post a Comment