Sunday 1 April 2018

31. March

Dober dan!

Danes sem šel na Barje. Vremenska napoved me je opetnajstila, zato me je cel dan usmiljeno bičal dež. Poskočni sredozemski anticiklon je namreč vso soboto namenil premeščanju jadranskega morja na celino. K sreči sta bila tako zrak kot dež prijetno topla, zato je bilo preštevilne plohe naravnost enostavno preživeti.
Vendarle pa so nevihtni oblaki nekoliko bolj kot meni šli v nos selečim pticam - najbolj očitno so ta odpor izkazovale kmečke lastovke (Hirundo rustica) in številni pobrežniki, ki so se spričo neprijaznega neba spustili na tla in posedali po koruznih steblikah (da, tako lastovke, kot pobrežniki - žur) in njivah. Oblaki so na tla priklenili več kot 10 malih deževnikov (Charadrius dubius), 7 spremenljivih prodnikov (Calidris alpina), 20 močvirskih (Tringa glareola) in 30 pikastih martincev (Tringa ochropus), pa tudi mnoge togotnike (Philomachus pugnax). Še vedno je najti mnoge race, čeprav so se njihove vrste razredčile. Zares številne so le še reglje (Anas querquedula) in kreheljci (Anas crecca). Med plojkokljuni je vredno omeniti še osamelo sivo gos (Anser anser) v družbi neokusnih labodov.
Drobne poplave so uspele pritegniti tudi ribjega orla (Pandion haliaeetus), ki je nekaj časa nejevoljno krožil nad območjem, nato pa se odpravil na severovzhod. Pomlad postaja vse bolj aprilska, kar ilustrirajo domačne gnezdilke, ki se počasi vračajo iz Afrike - najbolj eklatanta med njimi je bila danes absolutno smrdokavra (Upupa epops), ki se je zadovoljno ščeperila na veji češ: "Ljuba nam Evropska gruda."



Flooded forest


Tevje


jeternik


PASJI ZOB



Little - ringed Plover


mmmm


Flava


Plover and wagtailj


just Wagtail


es gibt viel Regen


Barn swallow at rest <3


reed bunting


ash?


green and wood sandpiper


some gulls


mixed picture


Wood sandpiper


<3


dunlins comparison


dun-dunlins!!


Ruffae


yelloww


all five of the Dunlins


Great Egrets


Great Egretz


OSPREY !




u -- pupa !!!



Greylagg


Teal, Garganey, Pintail


marsh harrier f


Marsh harrier m


...


swagtail


Good bee!


LP, Matija

No comments:

Post a Comment