Wednesday 4 April 2018

4. April

Po nekaterih obšolskih dejavnostih v ranem jutru me je danes med deveto in dvanajsto odneslo na Barje (vseskozi preteči oblaki nad Krimom so me ob pol enih namreč končno dosegli, zato sem obisk Iškega morosta po hitrem postopku izpustil).
Naj povem, da je vibe na Barju neverjetno prikupen - v zadnjih tednih se je vrnila kar lepa četica gnezdilk, ki krasijo prenekateri grm, in katerih pesem daje prijeten pomladanski pridih. Mednje prav zagotovo sodijo vijeglavke Jynx torquila, črnoglavke Sylvia atricapilla, kmečke lastovke Hirundo rustica, drevesne cipe Anthus trivialis ipd. Kljub začetku gnezditve pa je običajno, da v začetku aprila naše konce doseže obsežnejši val selitve praktično vsega, kar omogoča najbolj presenetljiva ter temu primerno prijetna opazovanja. Danes sta med zanimivostmi prav zagotovo kraljevali dve odrasli in popolnoma svatovsko operjeni rjavi čaplji Ardea purpurea, prav dosti pa niso zaostajale 3 smrdokavre Upupa epops. V nasprotju s prvo vrsto se te niso nastavljale aparatu (za kar imata zasluge predvsem neki pes in njegova lastnica). Pomladni dan je bržkone ovekovečila tudi ponovna drst sulcev Hucho hucho v Ižici - nor prizor.
No, pa še dva nekoliko dislocirana podatka: nad Mateno se je postavljal kragulj Accipiter gentilis, na nasutju pri kitajski pa si je dom ponovno našel mali deževnik Charadrius dubius.
Vrnile so se štorklje!



The astonishing Purple Heron Ardea purpurea


Yay!


A proud Yellowhammer Emberiza citrinella


Mmmmmmm


Little Ringed Plover - trucks still hadn't run him over.


A flancat, obtained from a donut ;)

Have a successful day! Mitja
    

No comments:

Post a Comment