Wednesday 5 April 2017

30. & 31. March, 3. & 4. April

Prejšnji teden, ter v začetku tega je postalo obiskovanje Barja prava pravcata mania. Poleg terenov prejšnji ponedeljek in torek (vestno sta predstavljena v prejšnji objavi) sem bil na terenu še v četrtek popoldne in petek zjutraj, ta teden pa sem izvedel rutinska izleta v ponedeljek in torek. Venomer me je vdano spremljal prijatelj bicikel.
Četrtek in petek sta mi predstavila prihod številnih novih potepuhov, večinoma sicer gnezdilk (vendar še kar redkih), med njimi pa je seveda svoje obličje poskusila zakriti tudi marsikatera selivka. Med te gnezdilke, se vsekakor ponosno všteva veliki strnad Emberiza calandra. Te, že čisto poparčkane ptice, je moč slišati med njihovim vnetim prepevanjem v okolici "hiške" vsako jutro ter dopoldne. Druge hecne ptice, ki so jih zaznali moji čuti, pa so rumene pastirice Motacilla flava. Kar zadeva njihovo (pod)vrstno sestavo je mogoče zasačiti večinoma cinereocapille in pa sem ter tja kakšno zmedeno flavo. Če skočimo malo v stran pridemo do selivk. Še vedno ne manjka travniških cip Anthus pratensis, ki pa so (ako ti uspe katero bistroumno zalotiti na tleh) prav čedno pregoljene v svoje gnezditveno perje - perje, ki so ga nekateri srečneži sicer že opazili na Norveškem. V obilne grude sveže preoranih njiv se je v petek potapljal samec kupčarja Oenanthe oenanthe - bog ve kaj je iskal, morda lupine pribinih Vanellus vanellus jajc!
Tisti, ki novice z Barja berete jako pozorno morda sledite, da je pri kitajski na križišču Črna vas - Ig že drugo leto zapored mali deževnik Charadrius dubius. Lani revež žal kljub vsemu svatovanju ni našel družice. A letos je vse drugače! V petek sta bila na nasutju 2 PARA (2par = 4os.)! Juhu!
V začetku tega tedna je lepo vreme terjalo svoj dolg in selitev se je malodane ustavila. Razen dveh zaostalih (za selitvijo) rjavih lunjev Circus aeruginosus je bilo vse mirno, selivk pa praktično nič. A pozor, slabo vreme te dni nam morda prinese kaj hudega!
Nervozo te dni povzroča predvsem neprijetno število zapoznelih pepelastih lunjev Circus cyaneus, večinoma kakih drugoletnih heckotov, ki vseskozi namigujejo, da se mogoče pa prav v njem skriva njegov nekoliko svetlejši in vitkejši sorodnik.
Pa še novica iz ribjega sveta (katere vrednost je že potekla)! V četrtek in petek smo na *********** opazovali drst sulcev Hucho hucho! Slike so žal slabše zaradi močnega sonca, a nekaj malega se vseeno vidi.




Fritillaria meleagris



Happily singing Corn Buntings Emberiza calandra



Tail-shaking Yellow Wagtails Motacilla flava cinereocapilla


Male Wheatear Oenanthe oenanthe



Little Ringed Plovers Charadrius dubius


Distant male Marsh Harrier Circus aeruginosus


Breeding Curlew Numenius arquata


Breeding White Storks Ciconia ciconia


Hen Harrier Circus cyaneus hunting in the morning mist



Danube Salmons Hucho hucho (by MD)

Birder: Mitja Denac

Curlew 3 pairs
Long-tailed Tit 5
Corn Bunting 6
Robin 15
Linnet 15
Hen Harrier 6
Yellow Wagtail 14
Barn Swallow 20
Wheatear 1m
Meadow Pipit 4
Little Ringed Plover 2 pairs
Marsh Harrier 2 - 1m, 1f






No comments:

Post a Comment