Friday 28 April 2017

24. & 25. April

V ponedeljek in torek sva z Matijo svoje živote prijetno pomikala po Barju. V ponedeljek kakopak sem se premikal malenkost hitreje zaradi kolesa. Vreme je bilo prav prijetno z 10°C, vetrom in oblačnostjo. A tukaj je to mišljeno brez trohice sarkazma, saj je prav to vreme v selitvi najboljše.  Ko sem v torek prigonil do začetka pribje ploskve so moje zvedave oči zasledile namerno gomazenje na njivi. Oho, 44 togotnikov Calidris pugnax sem si rekel. Kot da ni bilo to dovolj sem v jatah tisti dan preštel še 17, 5 in 28 os. – zusammen je to 94 ptic. Pobrežnikarsko manijo sta dopolnila še radovedna močvirska martinca Tringa glareola v produktivnem kanalu. Ko sem se razgledal po zračnih masah so mi v oko padale sem ter tja kakšne rdečenoge postovke Falco vespertinus, nek samec pa se je tudi prijazno usedel na grm ter pozobal insekta. Za polno mero zasedenosti ozračja je poskrbelo še nekaj močvirskih lunjev Circus pygargus in nedoločen škarnik Milvus sp. Od luškanih stvari ki sem jih bil prav tako opazil je prvi slavec Luscinia megarhynchos, 8 rečnih galebov Chroicocephalus ridibundus in prve hudournike Apus apus.  Ko sem teren že zaključeval pa je z močnim zahodnim vetrom priletel najprej odrasel sokol selec Falco peregrinus za njim pa še ČOPASTA ČAPLJA Ardeola ralloides. Sledil jima je še močvirski lunj, potlej pa sem bil prisiljen zaključiti ta produktivni teren. 
Torkov popoldne sva z Mat pešačila ob Ižici in poskušala splašiti včerajšnjo čopasto pojavo. Med to smešno proceduro sva zasačila še marsikaterega zmedenega selivca, omenili bi lahko repaljščice Saxicola rubetra, mlinarčka Sylvia curucca, 20 togotnikov in 10 močvirskih martincev. Pri Partih sva se spotaknila iz rečne struge ter pristala na Božjem polju, iščoč rjavo čapljo Ardea purpurea. To zabavno ptico sva kar hitro splašila iz nekih grmov, ko pa se je usedla na travnik sva zagledala nekaj malo jačega. Še ena rjava čaplja, torej skupaj 2. Med šetnjo po cesti je pela rjava penica Sylvia communis, na cesti pa je zmotno pristala vijeglavka Jynx torquila. Na travnikih sva naletela še na zabavnega škurha Numenius arquata, ki se ni ravno zmenil za naju temveč je le čistil perje ter goltal deževnike. Ko sva skinila najino oddaljenost od rečnega stržena sva jo brž pobrisala nazaj do reke, na poti pa naju je preletel še samec močvirskega lunja. Pot po reki sva nadaljevala, dokler naju na bregu ni zaustavilo stranišče z neposrednim izlivom v reko. Ob poti je sredi belega dne prav lepo zapel kobiličar Locustella naevia, med potjo pa sva zabeležila marsikaj zanimivega kot na primer našo prvo čapljico Ixobrychus minutus, katere samec se je panično pognal iz trstišča ob strugi. V istem hipu se je iz nasprotnega brega pognal kvakač Nycticorax nycticorax ter naju srepeče obletel. Med poskusi ponovnega plašenja manjše izmed navedenih čapelj sva presenetila še malega martinca Actitis hypoleucos. Za zaključek teh čapljastih terenov pa sem danes v Ižici pri obvoznici opazil še malo belo čapljo Egretta garzetta



Ruffs Calidris pugnax feeding on the fields. 



Not very shy Wood Sandpiper Tringa glareola



Red-footed Falcons Falco vespertinus - male and female. Interesting to notice that females are much more shy than males. 


Squacco Heron Ardeola ralloides


Hardcore birder in hardcore weather. 



Montague's Harriers Circus pygargus


Wryneck Jynx torquila


Purple Heron Ardea purpurea, now already resident on Parte, though last time there was only one. 


Curlew Numenius arquata preening. 


Whinchat Saxicola rubetra


Night Heron Nycticorax nycticorax


Barje birder trying to clean his teeth with grass. 


MONDAY, 24.4.2017:
Birder: Mitja Denac
Matena, Ig, Parti
Ruff 94
Wood Sandpiper 2
Red-footed Falcon 10
Montague's Harrier 3
Nightingale 1
Black-headed Gull 8
Common Swift 1
Peregrine 1ad
SQUACCO HERON 1

TUESDAY, 25.4.2017:
Birder: Matija Mlakar Medved, Mitja Denac
Ig, Parti
Whinchat 20
Lesser Whitethroat 2
Whitethroat 1
Ruff 20
Wood Sandpiper 10
Purple Heron 2
Wryneck 1
Curlew 3
Grasshopper Warbler 1
Montague's Harrier 1m
Common Sandpiper 1
Night Heron 1
Little Bittern 1m
Little Egret 1

No comments:

Post a Comment