Tuesday 7 March 2017

6. & 7. March

V ponedeljek in torek smo se me, myself and I popoldne s kolesom vozakali po Barju. Po več kot naporni šoli sem se v ponedeljek zapeljal v smeri Iški Loke, a vpričo jate prib Vanellus vanellus malenkost zastal pri Partih, kjer pa so me 3 pikasti martinci Tringa ochropus prijetno speljali na stara pota in zapeljal sem proti Igu. Ko sem prisluškoval prijetnim zvokom, ki jih je spuščal svatujoč par velikih škurhov Numenius arquata, me je iznenadila precejšnja jata (54) poljskih škrjancev Alauda arvensis - prva konkretna skupina teh zabavnikov letos. V nekoliko večjih skupinah so se začeli premikati tudi duplarji Columba oenas in pa seveda škorci Sturnus vulgaris, ki pa jih je Barje kakopak polno že kar nekaj časa. Med prijetnim španciranjem sem v zraku bistro zasačil hecno pojavo - samico velikega srakoperja Lanius excubitor, ki je neutrudno lebdela ob poti ter nesramno lepo razkazovala svojo prečudovito barvno kombinacijo (L: moder, alu. D: rumen, rdeč). Zaradi modrega na levi gre bodisi za srakoperja, pri katerem je zmanjkalo barvnih kombinacij, in je dobil na levo drugo barvo, bodisi pa za prastar osebek (seveda navijamo za drugo možnost!).
Mi je pa uspelo odkriti NOVO PRENOČIŠČE MOČVIRSKIH UHARIC Asio flammeus, ki gosti 3 ptice (možno da več, takoj sem šel namreč stran). Poudariti je treba, da je to že 3. registrirano prenočišče uharic v tej zimi, ki je rekordna sedaj ne samo po številu osebkov, temveč tudi po številu prenočišč. Seveda je možno, da so te sove prišle iz katerega drugega na Barju, saj jih vsaj na našem prejšnjem ni več (v prejšnjo soboto smo opravili večerno štetje). Če se bodo taka prenočišča v bodočih letih pojavljala pogosteje - še vedno je moč. uharica tretirana kot redkost in ne kot prezimovalka - bi bilo zelo zanimivo narediti kakšno podrobnejšo raziskavo o njihovih premikih skozi zimo npr. kam gredo ko zapade sneg (se umaknejo iz Barje, gredo na drugo prenočišče, spijo na istem mestu le da v grmovju in drevju?), iz katere populacije prihajajo uharice prezimovat na barje itd.
V torek me je moje predrago kolo zapeljalo najprej do Matene, kjer sem popisal neke površine za pribo. Med pridnim vrisovanjem preoranih njiv je moje oko zasledilo v jarku ob cesti mokoža Rallus aquaticus. Ta mokož je pridno čakal v jarku, se prehranjeval in se sploh ni menil za mojo navzočnost le dobra 2m stran. Tako sem napravil posnetek ali dva (ali 50+), vsi pa bili malo boljši, če bi ptič le zlezel iz grmovja. Med prizadevnim plazenjem po blatnem robu jarka, da bi čim več vej izgubilo funkcijo motnje, sem registriral še nekaj desetkrat manj fotogeničnega pikastega martinca, ki je nemarno otresel svoj zadek in z krikom zletel v Kamniške Alpe (te so bile danes prav čedne). Teren, ki je sledil popisku je bil tudi kot tak precej hecen, ponašal se je namreč z lepim številom samcev prosnikov Saxicola rubicola in prvo šmarnico Phoenicurus ochruros ter sparčkanimi grivarji Columba palumbus.
Objavo bi zaključil s pripetljajem, ki se je pripetil sicer pred terenom (na poti) ampak nič ne de. Vdani uporabniki LPP linije 19, ni važno I ali B, poznate kraj kot postajo Livada, za vse druge pa je to križišče Ižanke z Jurčkovo. Na tej zanimivi točki me je v počasnem letu preletela podoba, v kateri sem šele po kakšnih 3 sekundah prepoznal sokola selca Falco peregrinus z mastnim golobom.


Green Sandpiper Tringa ochropus, trying his best to blend himself in the grass


A displaying Great Curlew Numenius arquata




The showy female GG Shrike Lanius excubitor, this is probably one of the best ways we have ever read any combination!


White Wagtail Motacilla alba on Ig house


Female Peacock Pavo cristatus - some gentleman had her with him, when he came to fill his bottles with healing Barje water. 





SEOs Asio flammeus - from the NEW resting place I found


That's how most of bushes on Barje look like now




Extremly fotogenic Water Rail Rallus aquaticus


Beautiful Alps


I left Barje quite late today, so firs H Harriers already came to roost, like this nice male:)(by MD)

MONDAY, 6. 3. 2017:
H Harrier 3
Lapwing 80
Green Sandpiper 3
Stock Dove 60
SHORT-EARED OWL 3
Skylark 54
Meadow Pipit 1
White Wagtail 5
Stonechat 1
GG Shrike 4
Starling 800
Tree Sparrow 150

TUESDAY, 7. 3. 2017:
Mallard 4
Moorhen 2
H Harrier 15
Peregrine 1 with Pigeon
Water Rail 1
Green Sandpiper 1
Lapwing 50
Stock Dove 40
Wood Pigeon 2 pairs
Robin 5
Black Redstart 1
Stonechat 7 males
Brambling 12
Reed Bunting 11
Yellowhammer 25









No comments:

Post a Comment