Sunday 19 March 2017

10.-14. March

Dragi bralci, ejtega! V preteklih dneh smo Mitja, Luka, Jon in Nejc na barju opravili, ali bolje rečeno ''scepali'' nekaj luštnih terenov. Vredno omembe je, da je vestni Matija teden poprej uredil vse podatke o velikem srakoperju Lanius excubitor, ki smo jih družno zbrali v preteklih treh zimah, in spisal prav čudovito raziskovalno nalogo, v katere usodo se raje ne bi poglabljal. Morda vam to štorijo kdaj v prihodnosti razodene sam.
Mi pa se raje vrnimo k zabeleženim vrstam! Zelo razveseljujoče dejstvo je, da so nas v vseh terenskih dneh ob Ižanki presenetili že 4 različni pari velikega škurha Numenius arquata, kateri vsak po svoje dvorijo ali pa se le zavzeto prehranjujejo. Med zanimivejše ptičje aktivnosti bi gotovo uvrstil selitev pobrežnikov, saj smo v vseh dneh skupaj zabeležili 60 zlatih prosenk Pluvialis apricaria in prve 4 togotnike Philomachus pugnax. Zanimivo je, da selitev v tem času tovarišicam pribam Vanellus vanellus sploh ni šla tako dobro od rok, saj se je vsak dan pod pričakovanji prikazala le kakšna jata ali tri, ki v celoti gotovo niso presegle 200 osebkov.
Nekaj pozornosti bi bilo vredno izkazati tudi manjšim pticam. V teh dneh so na barju zapeli prvi poljski škrjanci Alauda arvensis, katerih selitev še vedno močno poteka (skupaj 70 os.), selile so se tudi brinovke Turdus pilaris (50) in v manjših številih cararji Turdus viscivorus. Vetrovno situacijo je v soboto prišel pogledat tudi eden izmed prvih vrbjih kovačkov Phylloscopus collybita. Mitja se je v torek odpravil tudi na ribnike v Iški dragi, ki pa začuda še niso obetali prvih regelj Anas querquedula. Videl je samo 60 lisk Fulica atra.
To objavo vsi barjančani posvečamo Mitjanu samemu, saj danes praznuje svoj 17. rostni dan. Vse najboljše.


happy Coot Fulica atra


A Golden Plover


Ruffz Phylomachus pugnax



Skylark Alauda arvensis and Lapwing Vanellus vanellus hangin'
(by Mitja Denac)


Golden Plovers Pluvialis apricaria in da sky
(by Jon Poljanec)


Birderz: Mija Denac, Jon Poljanec, Luka Poljanec, Vivijana Poljanec, Nejc Poljanec
Ig area
10., 13. and 14. 03. 2017

Mute Swan 5
Mallard 20
Teal 3
Pheasant 8
Cormorant 4
Great Egret 30 +
Grey Heron 10
Hen Harrier 8
Common Buzzard 40 +
Kestrel 25
Water Rail
Golden Plover 60
Lapwing 180
Snipe 18
Curlew 8 (4 pair)
Ruff 4
Great Spotted Woodpecker 10
Skylark 70 +
Stonechat 20
Song Thrush 50 +
Mistle Thrush 4
Fieldfare 30
Marsh Tit 50
Great Tit
Great Grey Shrike 4
Magpie 30
Starling 200
Chaffinch 150
Goldfinch 50
Hawfinch 20
Reed Bunting 10
Yellowhammer 60

By Nejc Poljanec




No comments:

Post a Comment