Sunday 29 May 2016

27. May

Danes po sva po kosilcu z Matijo odpeketala na barje. V vročem poletnem vremenu sva se najprej zatekla v velik jelšev gozd, ki se nahaja južno od Viča in Brezovice. V bližini smetišča se je kot ponavadi nabralo veliko (50+) krokarjev Corvus corax, ki so se odločili preizkusiti vse zvoke, ki jih lahko iztisnejo iz grla. V gozdu se je nabralo še nekaj značilnih prebivalcev kot sta veliki detel Dendrocopos major in mali detel Dendrocopos minor (2), zelo lepo pa se je pokazal tudi sršenar Pernis apivorus, ki na barju ni eden pogostejših gnezdilcev.
Severno od reke Ljubljanice sva našla nama še neznano gnezdišče prib Vanellus vanellus, ki so vztrajno preganjale 4 bele štorklje Ciconia ciconia in veliko belo čapljo Ardea alba.
Proti večeru sva bila pri Iškem Morostu, kjer se je oglašal en kosec Crex Crex in 2 kobiličarja Locustella naevia, v okolici Morosta pa sva našla 3 speljana legla malih uharic Asio otus.
Nato smo okoli 9 ure z Mitjo in Katarino Denac pričeli popis velikih skovikov Otus scops in koscev Crex crex v okolici Bevk in Blatne Brezovice. Veliki skoviki so se odzivali rekordno, saj smo jih na celem popisu zabeležili kar 25. Poleg njih in 6 koscev pa smo lahko slišali tudi dosti slavcev Luscinia megarhynscos, 2 kobiličarja Locustella naevia, 2 rečna crvčalca Locustella fluviatilis, kvakača  4 lesne sove Strix aluco, 2 prepelici Coturnix coturnix ter mnogo (10+) speljanih malih uharic Asio otus.





juvenile Long-eared Owl Asio otus


Honey Buzzard Pernis apivorus
quite rare breeder on Ljubljansko barje


European Hare Lepus europaeus
(by Nejc Poljanec)



Great Egret
Grey Heron 2
Night Heron 
White Stork 4
Mallard 25
Corncrake 6
Honey Buzzard
Lapwing 5 pairs
Cuckoo 5
Long-eared Owl 15+
Tawny Owl 4
Scops Owl 25 singing
Great Spotted Woodpecker
Lesser Spotted Woodpecker 2
Wryneck 2
Yellow Wagtail 10
Whinchat
Grasshopper Warbler 4
River Warbler 2
Marsh Warbler 10 +
Red-backed Shrike 2
Raven 50 +
Hawfinch 




No comments:

Post a Comment