Sunday 15 May 2016

15. May

Danes sem se po večdnevnem deževju odpravil na Barje. Na cesto Ig-Škofljica sem prispel okoli 14.45 ure in v hipu je bilo jasno da je dež pustil svoj pečat - obsežne poplave. Kar naenkrat sem zaslišal oglašanje čebelarjev Merops apiaster in na njivi pred mano sem zagledal jato 14 osebkov, ki se mi je bližala. Peli so slavci Luscinia megarhynchos, rjave penice Sylvia communis ter prve močvirske trstnice Acrocephalus palustris. Že od vsega začetka je bilo jasno, da je vremenska motnja zaustavila veliko ptic, saj je bilo povsod nenormalno veliko kmečkih Hirundo rustica ter mestnih lastovk Delichon urbicum in hudournikov Apus apus. Do njiv med Igom ter Izvirom se mogel priti z malce mokrimi nogami, saj je voda ponekod zalila cesto do 20 cm visoko. Med prezebanjem z golimi nogami v mrzli vodi so me bodrili kobilarji Oriolus oriolus, prosniki Saxicola torquatus, rumeni strnadi Emberiza citrinella, sivi muharji Musciapa striata ter mlad rjavi lunj Circus aeruginosus.
A bilo je vredno truda, saj me je na drugi strani Železnega mostu čakal veličasten prizor - vse njive so bile popolnoma pod vodo, ker je izkoristila jata 17 rumenonogih galebov Larus michahellis ter 34 rdečenogih postovk Falco vespertinus, ki so pobirale plavajoče bramorje ter jih veselo malicale na njivah. Poplave pa so malo manj navdušile pribe Vanellus vanellus poljske škrjance Alauda arvensis ter rumene pastirice Motacilla flava, ki jim je voda zalila gnezda - pribam že druga, saj so jim prva legla v večini uničili med brananjem njiv.
Med hojo po makadamu pa se mi je spod nog dvignila majhna rjava ptica, ter se usedla le nekaj metrov stran od mene. Pogled čez daljnogled je razkril, da opazujem KRATKOPRSTEGA ŠKRJANČKA Calandrella brachydactyla kar je najverjetneje šele 3. podatek za Barje. Danes pa je potekala tudi prav solidna selitev. Območje so v dobre pol ure preleteli 3 močvirski lunji Circus pygargus, 4 sršenarji Pernis apivorus, 7 krokarjev Corvus corax, 6 kanj Buteo buteo, 1 škrjančar Falco subbuteo, 3 bele štorklje Ciconia ciconia ter nekaj novih rdečenogih postovk, ki pa so se pridružile kolegicam na njivah. S polj se je oglašala še prepelica Coturnix coturnix, poplavljeno njivo pa si je kot počivališče izbrala jata 15 togotnikov Calidris pugnax.   


Female Red-backed Shrike Lanius collurio


Spotted Flycatcher Musciapa striata


Floods


Juvenile Marsh Harrier Circus aeruginosus


Floods


Yellow-legged Gull Larus michahellis


Male Red-footed Falcon Falco vespertinus


Female Red-footed Falcon Falco vespertinus


Red-footed Falcons Falco vespertinus


Short-toed Lark Calandrella brachydactyla


Short-toed Lark Calandrella brachydactyla


Ruffs Calidris pugnax


Lapwing Vanellus vanellus


Two Honey Buzzards Pernis apivorus


Skylark Alauda arvensis - for comparison (by Mitja Denac)


Birder: Mitja Denac
Ig area

Yellow-legged Gull 17
Ruff 15
Red-footed Falcon 34
Marsh Warbler 3
Nightingale 4
Whitethroat 3
Red-backed Shrike 1p
Barn Swallow 300
House Martin 50
Stonechat 3p
Common Quail 1
Golden Oriole 2
Yellow Wagtail 10
Skylark 3
SHORT-TOED LARK 1
Honey Buzzard 4
Montagu's Harrier 3
Buzzard 6
Kestrel 3
Lapwing 7
Great Reed Warbler 1
Hobby 1
Raven 7
Tree Sparrow 10
House Sparrow 5
White Wagtail 20
Marsh Harrier 1
Spotted Flycatcher 1
Swift 10
Sedge Warbler 1
Yellowhammer 3
White Stork 3
Bee-eater 14




No comments:

Post a Comment