Monday 22 April 2019

April mix

Pomladni dnevi preteklih tednov so nam ponudili mnogo izkoriščenih priložnosti za terene, te pa smo si privoščili na skrajno različnih lokalitetah, med katerimi morda najbolj izstopa Narodni park Calimani v Romuniji, kjer smo se celoten delovni teden smukali Matija, Nejc in moja malenkost. Vendar pa se bomo tega mixa opazovanj lotili skrajno organizirano in strukturirano, kot se naša druščina loteva pač vsega in po čemer tudi slovimo v širših krogih znancev.
Sprva sem bom zatorej obregnil ob predromunski čas prejšnjega vikenda (natančneje ob soboto, 13.4.), ko smo se po občutni ohladitvi žgočih aprilskih dni v zasedbi Tilen, Nuša, Rok, Matija, Dejan in pisec že zarana znašli na hladnem nasipu zadrževalnika Medvedce. Zalite njive so gostile čeden nabor pobrežnikov, prisiljenih v pristanek spričo neprijetnih letalnih razmer prejšnji dan. Kraljevala jim je skupina 5 malih škurhov Numenius phaeopus ter svatovsko ugvantana zlata prosenka Pluvialis apricaria - nekoliko pozno! Po blatu je stikalo tudi nekaj togotnikov Calidris pugnax, močvirskih Tringa glareola in zelenonogih martincev Tringa nebularia. Na vodi se je zabavalo nekaj rečnih galebov Chroicocephalus ridibundus, ribji orel Pandion haliaaetus, reglje Anas querquedula in žličarice Spatula clypeata ter nekaj kostanjevk Aythya nyroca. Seveda smo se zelo razveselili tudi čudovite sive gosi Anser anser! Pridno smo prehodili celo pot okrog jezera, kjer nas je zmotila še smrdokavra Upupa epops, Dejan pa nas je vzdražil s posnetkom skrivnostnega petja, posnetega pred našim prihodom, za katerega menimo, da je morda modra taščica.
Skozi prelestne Šikole smo se zapeljali še na Ptujsko jezero, kamor so se ŽE vrnile prve navadne čigre Sterna hirundo in par črnoglavega galeba Ichtyaetus melanocephalus, ne prav plitka voda pa je omogočila prehranjevanje le dvema polojnikoma Himantopus himantopus.


Golden Plover in breeding plumage


Same ind., calling intensively 


Lapwings, mobbing the Whimbrels


Male Ferruginous Duck


Great Crested Grebe, building himself a nest


A hidden Hoopoe <3


A wonderful spring sight! Yellowhammers are still quite common but their populations are in constant decline due to intesification of agricultural activities. 


Yellow Wagtail (Ashy-headed)


Whinchats have returned!


Black-winged Stilt at lake Ptuj

Štajerskemu podvigu je sledila tedenska Erasmus+ izmenjava v Romuniji, o kateri se (še) ne bomo na dolgo in široko razpisali. Povemo lahko le, da je v obiskanem parku ogromna težava prekomerna nenadzorovana sečnja. Kljub vsemu smo na pohodih našli sledi divjega petelina Tetrao urogallus in ogromno iztrebkov gozdnega jereba Bonasia bonasia, na nekem goloseku pa smo uspeli celo priklicati samico triprstega detla Picoides tridactylus. V blatu in snegu smo zasačili tudi prisotnost medveda Ursus arctos in volka Canis lupus, med vožnjo pa je avtobus obkrožalo nekaj malih klinkačev Aquila pomarina


Wolf's footprint


Female Three-toed Woodpecker (both in Calimani National Park, Romania)

Medtem ko smo se mi naslajali nad tankim smrečjem v narodnem parku sta se Luka in Jon mudila na južnobohinjskem, kjer sta počekirala potencialno rastišče ruševca Lyrurus tetrix. V našpičene uhlje jima je prispelo petje 1 samca, vendar je težko trditi, da ne gre za tistega s Soriške planine. Tem kuram se bomo letos še posvetili!


Schoenes Aussicht!


Naš Jon


The "lek"





Wonderful Dactylorhiza sambucina in Sorica

Luka se je ob naši odsotnosti odgovorno posvetil tudi Barje, ki pa mu je v zahvalo postreglo s kislim samcem pepelastega lunja Circus cyaneus, ob katerem se je gotovo pospešil utrip srca. Hvalabogu, da je bila tam tudi smrdokavra, paša za oči.


Carsko



Mona!


Eden izmed naših varovancev

Po celonočni vožnji iz Romuniji smo v soboto dopoldne dospeli domov, v nedeljo zjutraj pa sva z Matijo že pridno popisovala SIPKK, on ob Savi jaz pa na Barju. Oba sva bila prijetno presenečena nad številom "fajnih" vrst npr. vijeglavk Jinx torquila, repaljščic Saxicola rubetra in
drevesnih cip Anthus trivialis. Na Strženu je pel še trstni strnad Emberiza schoeniclus, trije veliki strnadi Emberiza calandra in nekaj repnikov Carduelis cannabina, vrh popisa pa mi je pri Bistri pričaral črni škarnik Milvus migrans. Ker se je začela ustvarjati prav neprijetna pripeka, sem jo skupaj z družino pobrisal v Iški vintgar, kjer smo med namakanjem nog vsake toliko videli vznemirjen par povodnih kosov Cinclus cinclus. Botanični highlight je bilo mnogo cvetočih alpskih mastnic Pinguicula alpina.
Tega dne (ki je bil ravno slučajno tudi velikonočni ponedeljek) se je na Barju mudila tudi družina Poljanec, katere člani so si na njej že (vsaj) drugo leto zapored pripravili velikonočni zajtrk. Če to ni zakon! Vročina jih je sicer hitro pregnala, vseeno pa so se ustavili še v Dobravici, kjer že brstijo osjelika ušesca Ophrys sphegodes.


A very bothered Wood Sandpiper


Singing Reed Bunting


Nice Wryneck, fortunately one of many


Pretty boi


Whitethroat building a nest


A flyover Black Kite


Dipper in Iški vintgar



Pinguicula alpina


Ophrys sphegodes, Dobravica

Da bi si zagotovili vstop v prihajajoči šolski teden s čim večjim primanjkljajem spanca, smo se z Lukom in Matijo odločili danes izvesti še ponovitev triprstega detla na Goteniškem snežniku. Začeli smo prijetno zgodaj in lepo dopolnili vrzeli lepih točk, ki so na prejšnjem popisu ostale prazne. Dva nova para (na skupno 15 točkah) sta povzdignila število na transektu na skupno tri pare - ne tako slabo za dinaride. Nekoliko poklapani, ker se na cesti ni gnetlo mladih bearsov, smo bili masivno poplačani s ptičje perspektive. Na eni izmed točk smo z roba ceste slišali kruljenje samice kozače Strix uralensis (oglašanje), ki ga je na trenutke prekinil samec. Da bi si ogledali, kakšen direndaj sta si naredili sovi, smo skrenili s ceste in se zagledali v krošnje, od koder je po našem mnenju prihajal krulež. Ko smo že postavili pod vprašaj kredibilnost naših škiljavih oči, je naš Matija vrh debele, odlomljene jelove sušice (v t.i. dimniku) opazil pernat rep, ki je molel z vrha in uspešno imitiral odlomljeno stransko vejo. Na pirhih sedečo kozačo smo nato obšli še z drugih strani in se nastavili njenemu obsojajočemu pogledu, s katerim nas je gladila s svojega superiornega položaja. Mi smo vzhičeni napravili nekaj slik in videov, nato pa smo jo, preden bi nam samec odprl čreva, pocvirnali do naslednje točke. Na dveh gozdnih jasah v dinarskem osrčju smo srečali samico črnoglavega muharja Ficedula hypoleuca ter tri, nekoliko bolj nekonvencionalne, repaljščice.
Preden smo se v Mali Slevici razšli, smo očesa vrgli še po nekaterih prijetno cvetočih orhidejah, ki krasijo naše konce. Med navadnimi Orchis morio in bledimi O. pallens že brstijo prve zvezdnate O. mascula speciosa in trizobe kukavice Neotinea tridentata.


A Whinchat, lost on migration (deep in dinaric forests)


Some bear tracks on one of the points



What is so special about this dead tree?


Can you tell now?


Indeed, a Ural Owl on its nest!!


Good morning!


 The male we failed to photograph last time...


Wonderful!



Same bird, just before taking off


Three-toed Woodpecker: "That's the stuff we need!"


Anacamptis morio


Orchis pallens (sorry for the spam hihi)

Wish you a very successful week!

Lp, Mitja


1 comment: