Friday 18 May 2018

Orchids


Pozdravljeni!
Odkar so orhideje pokukale na plan jim posvečamo ničkolikanj pozornosti, tako na Krasu kot tudi na barju in nad njim. Sredi aprila so na Dobravici nad Igom zaradi toplega solnca skupaj z osjelikimi mačjimi ušesi (Ophrys sphegodes) zacevetele tudi prve kukavice-navadne kukavice (Anacamptis morio) in blede kukavice (Orchis pallens); vse skupaj so bodle v oči kot nore. Malo manj so bodli v oči prvi jajčastolistni muhovniki (Listera ovata), mali špargeljčki na jajcih. Tudi prvo muholiko mačje uho (Ophrys insectifera) je razvilo tri muholike cvetke za vse nadaljnje natege. 
Zdaj, sredi maja, pa je od naštetih aprilskih kukavičevk moč najti le še suhe ostanke in dodobra obdelane cvetke mačjih ušes. Zato pa se travniki ponašajo z drugimi barvami, naprimer s sekajočo rožnato barvo piramidastega pilovca (Anacamptis pyramidalis), z bolj obledelo rožnato barvo navadnega kukovičnika (Gymnadenia conopsea) in s pikčastimi cvetki v rožnati barvi pikastocvetne kukavice (Neotinea ustulata)- bolj mala flanca. 
Na poti čez Barje sem se ustavil pri izviru, kjer se bohoti en lep travnik in prav na tem, ki se bohoti in je lep, sta rasli dve močvirski kukavici (Orchis palustris) v prvem cvetu. Krasni. Poleg je stala še majska prstasta kukavica (Dactylorhiza majalis), v zadnjem cvetu. Torej, sami sta zdaj močvirski kukavici in majska prstasta kukavica v zadnjem cvetu. 









osjeliko mačje uho, Ophrys sphegodes


ose, pridite


muhe, hitite
 navadna, a huda


Orchis pallens



Jonzljevo mačje uho




Močvirska kuku, dve sta še tam




V prvem cvetu




Travnik z munci in močvirskimi



zeleno barje 


Pilovci nad barjem


Piramide na Dobravici


Pikastocvetni važički



cukr




1 comment:

  1. Živjo! Super zapis, tako kot vsi ostali! Živim ob robu Barja, zanima me narava, pogosto kolesarim čez Barje... in tukaj vedno izvem kaj novega. Le tako naprej :)

    ReplyDelete