Thursday 12 April 2018

9. April

Ker sem bil v ponedeljek zaradi poznega povratka iz razvitega severa Srednje Evrope opravičen pouka me je kolo od devetih pa vse tja do dveh nosilo po južni ljubljanski kotlini.
Pričenši z Parti sem se pomaknil nekoliko na jug, nato pa vztrajno taval na zahod, kjer sem ob dosegu zahodnega roba Bevk svoje prevozno sredstvo zasukal in se preko Malega placa, Podplešivice in Notranjih Goric odpeljal nazaj do Tobačne.


Approx. 55 km route - not bad for one day!

Pomlad se počasi preveša v drugo polovico, kar nakazuje prihod vedno novih vrst npr. rjavih penic Sylvia communis, repaljščic Saxicola rubetra, slavcev Luscinia megarhynchos ipd. Gnezditev je sicer že v polnem razmahu, večina vrst že zlaga skupaj gnezda, preostale pa pojejo kot za stavo. 
Kljub vsemu, pa do izraza pride selitev. Na Partih sta bili spet dve rjavi čaplji Ardea purpurea, v Mateni ter v Jezeru pa dva črna škarnika Milvus migrans. Matija, ki je bil na terenu nekoliko kasneje v tednu, je na njivi sredi gozda v Rakovi jelši zalotil osamljenega žerjava Grus grus
V gozdu na Malem placu je scena za Barje nekoliko neobičajna: relativno sklenjen smrekov sestoj zasedajo sinice, sicer značilne za višje lege npr. meniščki Periparus ater, čopaste sinic Lopophanes cristatus. V močvari (ki je eden redkih ostankov šotnega mahu na Barju) sicer prebiva cel kup finih reči, med njimi tudi močvirska sklednica. 


Those legs though...


Probably the same two as last time


Prominent Skylark Alauda arvensis


Black Kite Milvus migrans over Matena - looking for breeding grounds??


Swallows collecting mud for the nests...


Slightly retarded Phaesant Phasanicus colchicus


Male Whinchat Saxicola rubetra - later than usual


Mali plac mali plac


The wetlands inside the forest patch - home to endangered species such as European Pond Turtle



Sv. Ana



Photobombed!


The Crane Grus grus calling intensively


Hmmm, a bit late.


A risky technique of crossing Ljubljanica - Matija is dragging his bike over the complicated system of metal pipes. This takes balls!

Wish you all a successful Friday 13th!
Mitja



No comments:

Post a Comment