Friday 25 August 2017

25. August

Drage bralke, dragi bralci!

Najprej naj se v imenu četvorke opravičim za našo grozljivo odsotnost in vsesplošno neaktivnost v preteklih mesecih; le predstavljam si lahko, kako prazno, otožno, depresivno, brezplodno, tapasto in moreče postane življenje brez našega bloga.

Seveda pa navidezni otrdelosti navkljub naša terenska aktivnost še zdaleč ni opešala, kar bo, še preden se lunina podoba povrne v trenutni položaj, razvidno iz letnega pregleda, balkanskih potopisov in obljubljene objave o majskih nočeh, ki smo jih preživeli do vratu v mokri travi, popisujoč omamno močvirsko prikazen; kosca.


Najprej pa obči updejt - poletje na Barju ŽE peša!

V današnjem dopoldnevu sem svoje vodene oči položil na ljuba mi travišča vzhodno od Ižanke. Pogled je razkril za avgust niti ne tako pusto paleto ptic, vseh do zadnje naveličanih žgočega poletja in lačnega podmladka. Nervozne matere zelenonoge tukalice (Gallinula chloropus) nejevoljno grgrajo, medtem ko se njihovi puhasti mladiči prekopicujejo po obrežni vegetaciji, izredne gostote mladih rjavih srakoperjev (Lanius collurio) mejice spreminjajo v žlobudrave gozdove, ki odmevajo od njihovih kobilicželjnih klicev, krošnje jesensko cvrče od brezštevilnih grmovščic (Phylloscopus sibilatrix), črnoglavk (Sylvia atricapilla), sivih muharjev (Muscicapa striata), ščinkavcev (Fringilla coelebs), in liščkov (Carduelis carduelis), veneča koruza pa škriplje pod težo selečih se repnikov (Carduelis cannabina) in repaljščic (Saxicola rubetra). Sem ter tja človeka preseneti kobilar (Oriolus oriolus) ali neučakani kriki malega detla (Dendrocopos minor), na nebu pa poplesujejo kanje (Buteo buteo) in postovke (Falco tinnunculus).
Začuda pa je bilo pod usmiljenim soncem najti tudi kakšne bolj posrečene prišleke, na primer rjavega lunja (Cyrcus aeruginosus) in celo omamno rumenečega rumenega vrtnika (Hippolais icterina).
Sicer pa barje šelesti zaradi izpranih kril številnih metuljev in kačjih pastirjev (med katerimi je zapaziti predvsem blede deve (Aeshna mixta), ki slovi po svoji bledičnosti in jesenski otožnosti, ter je praviloma znanilka konca kačjepastirske.. paše), ki so po njem že potrosili svoja drobna in brezštevilna jajčeca, zdaj pa se počasi poslavljajo.
Celo tujerodne nutrije svoja omaščena telesa v reko prekobaljujejo nekoliko počasneje, in z nekoliko bolj naveličanimi vzdihi...


A ball of fur (baby Moorhen)


Refugee sibilatrix


Whitethroat, somewhat dissappointed with my presence?


Whinchat boss (all the other were on the floor)


Lesser purple emperor, sucking minerals forma a place where an Otter urinated?


Lesser whitethroat, gazing into the river to see its reflection?


Icterine warbler, most pleasant


Marsh harrier and an annoying Kestrel...


No Kestrel TG


Roadkill; see the blood stain


Travniški postavnež?


An enormous Mantis


Peacock butterfly (2nd brood)


- II - 


A very confused dragonfly; he can't fly at the moment, and he ain't no dragon
PROGASTI KAMENJAK


lp, Matija - this time with a camera

No comments:

Post a Comment