Saturday 15 April 2017

11., 12., 13. April

Ne tega dne temveč na njegov predvečer sva z našo Vivijano gledala v temno frontno nebo in sanjarila o naslednjem dopoldnevu, z mislijo na kako fino selivko in na ves živelj, ki bi žvrgolel in čivkal na sončen dan, ki je prihajal. In res sva se zjutraj (tokrat že tega dne) privlekla izpod odej, pojedla toplo proseno kašo in se z materjo odpeljala na prebujajoče barje. Skozi jutranje meglice in oblačne tančice je že kukalo šibko sonce in z njim so oživele drevesne cipe (Anthus trivialis), poljski škrjanci(Alauda arvensis), črnoglavke (Sylvia atricapilla) in prva letošnja rjava penica (Sylvia comunnis), ki ji do petja sicer še ni bilo. Pri travnikih zraven Matene naju je preletel žgoleč par škurhov (Numenius arquata), ki nam, kot bomo videli kasneje, letos žal na noro redkih krajih lahko napravi veselje. Pribike (vanellus vanellus), pridno odganjajo vse vsiljivce in tako so le nekaj čevljev nad nama pred sabo gnale krasnega črnega škarnika (Milvus migrans), ki pa jim verjetno še nikdar ni rekel žal besede, ampak previdnost ni odveč. Po dolgotrajnem uživanju ob petju črnoglavk, ki iz sebe izžvižgavajo edinstvene fraze, sva se zapeljala do Part (mati so nama poleg namreč pripeljali bajkcke), kjer sva za začetek naletela na trening policijskih pjesov (Canis lupus familiaris), po besedah strokovnjakinje že od malih nog gojenih prav v ta namen. Pametne mrcine, a kaj ko je bil njihov poligon prav izredno vabljiv travnik za zelo dosti vrst travniških ptic. Kakorkoli, vseeno niso pregnali vseh organizmov na Partih, saj je na naslednjem travniku na plen nepremično prežala rjava čaplja (Ardea purpurea), ki nama je prav ljubo popestrila terenek skupaj z mnogimi kmečkimi lastovkami, ki so lovile nad travniki. Preletela naju je je tudi pozno zapažena poljska vrana (Corvus frugilegus), rendom. Ko sva se pripeljala do izvira sva se s filtrom, ki bo rešil svet, napila blatne luže (namreč s tem filtrom lahko piješ še najbolj umazano vodo, nevem...lužo!), potem pa sva si ob reki privoščila počitek med prvimi poletnimi velikimi zvončki (Leucojum aestivum) in zadnjimi cvetočimi logaricami.
Na poti nazaj se nama je za trenutek pokazal bogsigavedi kateri lunj, no, bogsigavedi, bil je močvirski ali morda stepski ampak žal se je po svoji stari navadi takoj skril za mejico, Mitja poroča, da je imel malo kasneje na poti domolj prvega samca močvirskega (Circus pygargus), morda je bila ta samica njegova...

V četrtek trinajstega je potekal popis škurha (Numenius arquata) in dva izmed  popisovalcev Matija in Mitja poročata o poraznem rezultatu- na celotnem območju barja so zabeležili le tri pare teh edinstvenih ptic. Še dva tedna nazaj smo zabeležili štiri na območju Iga, očitno so nekateri odšli.
Tekom popisa sta videla 2 togotnika, Mitja pa je dva dni prej videl še nekaj ljubkih pomladnih zadev; smrdokavro (Upupa epops), deset vijeglavk (Jynx torquilla ), malo belo čapljo (Egretta garzetta) in gnezdo meniščka (Periparus ater) v Bevkah.



Black kite (Milvus migrans) mobbed by lapwings 


Naša Vivijana (Rogina) <3


Purple heron  Ardea purpurea


Uokvirjen Yellowhammer Emberiza citrinela


Cipa


Wierd motacilla


Kjut plod, bivša logarica


Leucojum aestivum


Filter which will save the world
 By Luka poljanec



Nice pic of yellowhammer


Hoopoe-migrating


Wierd helicopter searching for marihuana

By Mitja Denac


Mallard 20
Pheasant
Litlle egret
Purple heron
Grey heron 8
Black kite
Montagu's harrier
Buzzard 20
Kestrel
Dipper
Curlew-one of 3 pairs on whole Barje!
Lapwing 30
Ruff 2
Rook
Črna vrana
Vrana
Siva vrana
Hoopoe
Wryneck
Stock dove
Tree pipit 10
Yellowhammer
Whitethroat
Blackcap
Yellow wagtail
Wagtail
Song trush
Blackbird
Skylarks 
Linnet
Barn swallow



No comments:

Post a Comment