Tuesday 24 May 2016

17., 18., 19. & 20. May

Zadnji teden dni smo se Matija, Nejc, Alex Kotnik in Mitja Denac kar pridno potikali po Barju. V teh nekaj lepih dneh smo sproducirali kar nekaj solidnih terenov.
Nejc in Matija sta v ponedeljek zvečer na Barju slišala 2 prepelici Coturnix coturnixmladiča male uharice Asio otus, prvega (in žal tudi edinega) letošnjega kosca Crex crex, katerega kompanjone (torej kosce in nasploh tudi ostale travniške vrste) so verjetno močno zmedle pretekle poplave. Te pa je za prehranjevanje izkoristil prvi letošnji kvakač Nycticorax nycticorax, ki se je pod večer ustalil na njivi ob Ižanski cesti. Peli so tudi 3 veliki skoviki Otus scops, pri Iškem morostu pa naju je preletela precej glasna lesna sova Strix aluco.
V torek smo opazili črno štorkljo Ciconia nigra, Alex pa je opazil še RJAVEGA GALEBA Larus fuscus. Vzhodno od Ižanske ceste se je nabralo kar nekaj čez 50 rdečenogih postovk Falco vespertinus.
V sredo zjutraj sva se z mamo ustavila pri Igu in nekoliko vzhodno sva imela priložnost prisluhniti ŠKRLATCU Carpodacus erythrinus. Popoldne ni več pel, sem pa zato opazil 5 rjavih lunjev Circus aeruginosus, sokola selca Falco peregrinus, 2 močvirska lunja Circus pygargus, pri Grmezu pa se je oglašala pisana penica Sylvia nisoria.
V četrtek smo se z družino zgolj za nekaj časa zapeljali čez Barje, kar pa je bilo dovolj, da smo opazili velikega škurha Numenius arquata, mladega škrjančarja Falco subbuteo, okoli 10 rdečenogih postovk Falco vespertinus in par črnih štorkelj.
V petek smo Matija, Nejc in jaz obiskali nekaj točk za velikega škurha, zabeležili smo dva osebka. Pri Igu smo opazili 13 rdečenogih postovk, 2 rjava lunja, 3 močvirske lunje, več prosnikov Saxicola torquatus, drevesne cipe Anthus trivialis, slavce Luscinia megarhynchos ter še druge običajne barjanske gnezdilke.


Common Rosefinch Carpodacus erythrinus


Butterfly


Montagu's Harrier Circus pygargus (by Mitja Denac)


Lesser Black-backed Gull Larus fuscus (by Alex Kotnik)


Night Heron Nycticorax nycticorax (by Nejc Poljanec)


Black Stork Ciconia nigra 



Red-backed Shrike Lanius collurio 
(by Nejc Poljanec)


 Red-footed Falcons Falco vespertinus (by Mitja Denac)

Birders: Alex Kotnik, Nejc Poljanec, Matija Mlakar Medved, Mitja Denac
Ig area

Tawny Owl
Long-eared Owl 2
Scops Owl 3
Quail 3
Night Heron 1
Black Stork 1 pair
Corncrake 1 singing
LESSER BLACK-BACKED GULL 1 - Alex's observation
COMMON ROSEFINCH 1 singing
Marsh Harrier 6
Montagu's Harrier 3
Peregrine 1
Barred Warbler 1
Hobby 1 juv
Goshawk 1 ad. m.
Greater Curlew 1 pair
Red-footed Falcon 50 +
Stonechat, Tree Pipit , Yellowhammer etc.


No comments:

Post a Comment