Monday 18 January 2016

15. January

Današnji pregled vrst ptic na Ljubljanskem barju je potekal s kolesom. V dopoldanskih urah je bilo deževno, proti večeru pa se je skoraj popolnoma zjasnilo. 
Na območju v okolici Ljubljanske ceste je bilo od pevk zaslediti velikega srakoperja Lanius excubitor 15 brinovk Turdus pilaris, cararja Turdus viscivorus, 100 ščinkavcev Fringilla coelebs ,10 rumenih Emberiza cinerea in 20 trstnih strnadov Emberiza schloeniclus, 9 plavčkov Cyanistes caeruelus ter 30 velikih Parus major in 5 močvirskih sinic Poecile palustris. Na travnikih se je prehranjevalo 8 velikih belih Ardea alba in 2 sivi čaplji Ardea cinerea. V grmišču Iškega Morosta se je spreletavalo okoli 10 brinovk in vrbji kovaček Phyllocopus collibyta. Na njivah severno od morosta sem opazil laboda grbca Cygnus olor.
Zvečer je na prenočišče v naravnem rezervatu Iški Morost prišlo 11 pepelastih lunjev Cyrcus cyaneus, na zahod je letelo 10 velikih belih in 4 sive čaplje, ob 17.08 uri pa je vzhodno od rezervata pristala (verjetno ista kot v torek) jata okoli 30ih žerjavov Grus grus katere osebkov zaradi slabe vidljivosti nisem mogel natančno prešteti. 


Fieldfares Turdus pilaris


Hen Harriers going to the roost


Hen Harrier Cyrcus cyaneus


Ljubljansko barje at dusk


List:

Mute Swan
Mallard 30
Pheasant 3
Cormorant
Great Egret 20
Grey Heron 6
Hen Harrier 11
Crane 30
Snipe 2
Great Spotted Woodpecker 
Fieldfare 25
Mistle Thrush
Chiffchaff
Great Grey Shrike
Raven
Chaffinch 100
Reed Bunting 20 +
Yellowhammer 50 +











No comments:

Post a Comment