Friday 12 February 2016

10. - 12. February

10. 02.2016

Nekaj dni padavin med snegom in dežjem je na Ljubljanskem barju povzročilo, da so bile manjše površine poplavljene. Danes je bilo dopoldne deževno, popoldne pa pretežno oblačno s temperaturami med 2 in 5 stopinj. Popoldne sem s kolesom pregledal območje v okolici Ljubljanske ceste, Kozlarjevega gozda in Iškega morosta.
Na travnikih ob Ižanski cesti so se pojavile že prve selitvene pribe Vanellus vanellus (jata 18 osebkov), lovila sta 2 mlada pepelasta lunja Cyrcus cyaneus, od pevk so se v mejicah spreletavali poljaski vrabci Passer montanus (50 +) 20 čižkov Carduelis spinus, 17 rumenih strnadov Emberiza citrinella, 60 ščinkavcev Fringilla coelebs ter velike sinice Parus major ter plavčki Cyanistes caeruleus.
S in V od Iškega morosta sta lovila dva velika srakoperja Lanius excubitor, na njivah je bilo 60 + mlakaric Anas patyrhinchos, območje je preletelo 8 kormoranov Phalacrocorax carbo. V bližini Kozlarjevega gozda je pela pivka Picus canus.
Zvečer je čez Iški Morost na Z (SZ) letelo 56 velikih belih čapelj Ardea alba, v rezervat je na prenočišče letelo 5 pepelastih lunjev, na travnike pa je šlo lovit 5 MOČVIRSKIH UHARIC Asio flammeus. Čez območje je letela ena siva gos Anser anser in se oglašala.






migration flock of Lapwings Vanellus vanellus 


Ljubljansko barje N of Ig


sunset from Iški Morost nature reserve

Birder: Nejc Poljanec
Ljubljanska cesta, Iški Morost nature reserve

Greylag Goose
Mallard 60 +
Pheasant 2
Grey Heron 7
Great Egret 50 +
Hen Harrier 7
Lapwing 18
Snipe 4
SHORT-EARED OWL 5
Stock Dove 4
Great Spotted Woodpecker 2
Grey Headed Woodpecker 
Great Tit 30 +
Blue Tit 10
Marsh Tit 4
Long-tailed Tit 20
Great Grey Shrike 2
Tree Sparrow 60 +
Chaffinch 50 +
Siskin 10
Yellowhammer 17




12. 02. 2016

Danes sva se z Nejcem odpravila na celodneven obisk Ljubljanskega barja. Začela sva na vzhodnem delu barja (Ljubljanska cesta) in nadaljevala proti zahodu (do Podpeči). Na terenu sva bila od 8.00 do 16.20. Vreme je bilo vseskozi oblačno, večino časa je močno snežilo. Temperatura je bila -1°C.
Pri Ljubljanski cesti sva opazila tri pepelaste lunje Circus cyaneus, jato liščkov Carduelis carduelis na zasneženem polju ter osamelo travniško cipo Anthus pratensis. Oglašali so se trstni strnadi Emberiza shoeniclus in kalin Pyrrhula pyrrhula.
Približno pri Mateni se je iz jarka splašilo 5 kozic Gallinago gallinago, oglasila pa se je skupina sivih gosi Anser anser, ki je štela najmanj dva osebka. Pri naravnem rezervatu Iški Morost se je oglasil krokar Corvus corax, na travnikih pa sva opazila sive Ardea cinerea in velike bele čaplje Ardea alba. Čez območje je letelo 7 duplarjev Columba oenas, nad travniki pa so leteli še 3 pepelasti lunji.   
Na poti do Podpeči sva splašila še 6 kozic ter videla še 3 pepelaste lunje. Splašila sva fazana Phasanius colchicus, ter videla dva velika srakoperja Lanius excubitor. Na koruznih strniščih se je hranila jata ščinkavcev Fringilla coelebs, ter trstni strnadi iz jarkov pa je zletelo vsega skupaj 6 mlakaric Anas platyrhynchos.



Hen Harrier Circus cyaneus in heavy snowfall
(by Mitja Denac)


Meadows E of Iški Morsot covered in snow


Great Grey Shrike Lanius excubitor W of Iški Morost


Roe Deers Capriolus capriolus


A group of Reed Buntings Emberiza shoeniclus
(by Nejc Poljanec)


Birders: Nejc Poljanec and Mitja Denac
Ljubljansko barje from Parte to Podpeč

Hen Harrier 13
Buzzard 10
Kestrel 2
Hooded Crow 40
Raven 1
Yellowhammer 20
Reed Bunting 10
Meadow Pipit 1
Snipe 11
Great Egret 10
Grey Heron 2
Goldfinch 25
Stock Dove 5
Bullfinch 2
Mallard 6
Pheasant 2
Greylag Goose 2+
Cormorant 5
Great Spotted Woodpecker 2
Great Grey Shrike 2
Jay 2


No comments:

Post a Comment